ДОМА ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА: ПРВО НА ВАГУ! :: Semberija INFO ::

 

ДОМА ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА: ПРВО НА ВАГУ!


У  едукативној сали Дома здравља Бијељина одржано је предавање особама обољелим од дијабетеса. Едукацију су организовали Удружење дијабетичара ,,Диабета“ Бијељина и Дом здрваља Бијељина, уз подршку ,,Ново Нодиска“,  у циљу превенције хипогликемије и превенције компликација.
 
Прије него су заузели мјесто у сали, учесници едукације на тему превенције компликација шећерне болести, на самом улазу су упућивани  да измјере тјелесну тежину.
Организатори су истакли да је основни циљ прилагођавања прехрамбених навика у шећерној болести постизање примјерене тјелесне тежине, а то се нарочито односи на особе са шећерном болешћу типа 2, јер је она директно повезана са дебљином.
 
Како појашњавају, уобичајено је да се тјелесна тежина процјењује према индексу тјелесне масе. Он се израчунава из односа тјелесне теживе у килограмима квадрата тјелесне висине у метрима. Обим струка такође је уз индекс тјелесне масе врло важна одредница тјелесне тежине. Обим струка је повећан ако је код жена већи од 88 цм, а код мушкараца већи од 102 цм.
 
-Ризик за шећерну болест, повишен крвни притисак, те кардиоваскуларне болести, повећава се уз повишен индекс тјелесне масе, а још више ако га прати повећан обим струка, наглашава одговорна сестра Службе породичне медицине и предсједница Удружења дијабетичара ,,Диабета“ Сандра Милошевић додавши да је доказано да чак и умјерен губитак килограма код особа са повећаном тежином омогућава ефикасније дјеловање инзулина и значајно смањује ризик болести.

Семберија инфо