МЈЕШТАНИ И САВЈЕТИ МЈЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА ДА ПРИЈАВЕ ПРИОРИТЕТЕ ЗА АСФАЛТИРАЊЕ И ЈАВНУ РАСВЈЕТУ :: Semberija INFO ::

 

МЈЕШТАНИ И САВЈЕТИ МЈЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА ДА ПРИЈАВЕ ПРИОРИТЕТЕ ЗА АСФАЛТИРАЊЕ И ЈАВНУ РАСВЈЕТУ


Компензациони фонд Републике Српске је на рачун Аграрног фонда Града Бијељина уплатио три милиона конвертибилних марака, који ће, према најави директора Аграрног фонда бити уложени искључиво у рурални развој - асфалтирање и јавну расвјету. Ова средства су опредијељена овако, иако је на састанку одржаном недавно у Градској управи са представницима пољопривредних удружења, који је директор Аграрног фонда напустио, констатовано да је текућа година једна од најтежих за пољопривреднике због суше и економске кризе и да је финансијска помоћ пољопривредницима пријеко потребна како би спремно дочекали јесењу сјетву.

Од 3.000.000 КМ уплаћених средстава, Аграрни фонд је испланирао да 2,7 милиона потроши на асфалтирање, а око 300.000 КМ на јавну расвјету. По тренутним цијенама на тржишту, за ту суму се може асфалтирати око 20 километара путева и улица (што зависи од ширине саобраћајница, припремљености подлоге и сличних предуслова).

Градска управа је свјесна да је у текућој години финансијска помоћ пољовпривредницима приоритет, али не жели да омета изградњу инфраструктуре у мјесним заједницама, али истовремено, захтјева да овај процес буде праведно спроведен, а средства потрошена транспарентно, без малверзација и злоупотреба. У том циљу, Градска управа позива све мјештане мјесних заједница да градском Одјељењу за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине (контакт-особа Немања Митрић) од понедељка, 22. августа, до петка 26. августа 2022. године, од 8.00 до 14.00 часова пријаве неасфалтиране саобраћајнице у својим мјесним заједницама. Ово Одјељење ће регистровати све пријаве, а тамо гдје већ није извршено снимање и мјерење терена, надлежне службе ће то урадити.

Такође, и пријаве за постављање јавне расвјете се могу упутити на исти начин.

Одјељење за стамбено комуналне послове и заштиту животне средине направиће листу приоритета за асфалтирање на основу претходне анализе и података (гдје је и у којој мјесној заједници и колико асфалтирано саобраћајница, дужина трајања проблема, приоритетност итд), као и списак свих мјеста гдје је неопходно постављање јавне расвјете.
Истовремено, и савјети свих сеоских мјесних заједница су дужни да најкасније до 26. августа 2022. године доставе спискове свих неасфалтираних дионица у њиховим мјесним заједницама и локације за постављање јавне расвјете, тако да спискови буду са тачно наведеним приоритетним дионицима.

Након тога, Градска управа ће 31. августа 2022. године одржати састанак са представницима савјета мјесних заједница и директором Аграрног фонда у просторијама Градске управе, на ком би требало да се усагласе и одреде приоритети и тачан списак дионица које ће бити асфалтиране у свакој мјесној заједници, као и да се тачно одреде локације на којим ће бити постављена јавна расвјета, како би била легализована, што ће омогућити уредно одржавање система расвјете и планирање буџета за њен рад.

Такође, ако Аграрни фонд истраје у својој одлуци да сва новодобијена средства буду уложена у рурални развој, без издвајања дијела средстава за наше пољопривреднике, Градска управа ће упутити отворено писмо министрима пољопривреде и финансија, односно, предсједницима Владе и Републике, са захтјевом за додатна издвајања за пољопривреду, јер је јасно да у Компензационом фонду има средстава, имајући у виду да издвојио три милиона КМ за рурални развој, иако су свјесни да се наши пољопривредници суочавају са тешким проблемима због великих губитака узрокованих сушом и економском кризом.  До тада, Градска управа моли све пољопривредне произвођаче да на адресу Аграрног фонда упуте захтјеве за помоћ.

Градска управа позива пољопривреднике да остану сложни, да захтјевају увид у трошење народног новца и да не дозволе злоупотребе и одливање ових средстава у неке друге сврхе, умјесто у оне за које је намијењен.