ОПЗ „АГРОФАРМЕР“ ЈАЊА: Уполовљен род кромпира :: Semberija INFO ::

 

ОПЗ „АГРОФАРМЕР“ ЈАЊА: Уполовљен род кромпира


Одговорним и професионалним радом Општа пољопривредна задруга „Агрофармер“ из Јање наметнула се као успјешна повезница између пољопривредних произвођача са подручја Семберије и Фабрике за производњу сушеног воћа и поврћа „Семберка“ из Јање. На подручју Јање ових дана почела је кампања вађења индустријског  кромпира за потребе „Семберке“. Ове сезоне засијано је 65 хектара ове пољопривредне културе на подручју Јање, Којчиновца и Црњелова.



- Прије два дана започели смо кампању вађења овосезонског рода кромпира. На основу досада извађених и у „Семберку“ испоручених количина, можемо констатовати да је суша умањила род за скоро 50% у односу на претходне сезоне. Што се тиче квалитете, у фабрици су задовољни технолошким особинама овогодишњег рода али... оно што је већ сада извјесно јесте чињеница да ове године нећемо моћи испоручити пројектоване и планиране количине кромпира за „Семберку“ што ће пореметити комплетан план производње за ову годину. Остаје могућност да фабрика недостајуће количине кромпира увезе, али је суша десетковала ову пољопривредну културу и у другим европским земљама“, рекао је за „Семберија ИНФО“ Мујо Богаљевић, директор ОПЗ „Агрофармер“.

Из компаније „Бинго“, у оквиру које послује Фабрика за производњу сушеног воћа и поврћа „Семберка“ најавили су могућност повећања откупне цијене кромпира како би помогли пољопривредне произвођаче у превазилажењу тешкоћа изазваних сушом.


Семберија инфо - И. Гутић