ГРАДОНАЧЕЛНИК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ПОЉОПРИВРЕДНИКА И АГРАРНОГ ФОНДА: Пољопривредници очекују конкретну помоћ :: Semberija INFO ::

 

ГРАДОНАЧЕЛНИК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА ПОЉОПРИВРЕДНИКА И АГРАРНОГ ФОНДА: Пољопривредници очекују конкретну помоћ


Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић одржао је данас у Градској управи састанак са представницима удружења пољопривредника са подручја Семберије и са представницима Аграрног фонда. Разговарано је о новонасталој кризној ситуацији изазваној сушом, повећањем цијена горива и репроматеријала.

Претходно су  представници пољопривредних удружења били позвани да своје захтјеве за помоћ, због новонастале кризне ситуације изазване сушом, повећањем цијене горива и репроматеријала, доставе Одјељењу за пољопривреду при Градској управи.



Осим дискусије у вези са наведеном проблематиком, тема састанка су били и даљи кораци које треба предузети како би се дошло до што повољнијег рјешења.

Градоначелник Петровић је  на овом састанку изнио став да ни Градска управа, ни пољопривредници не смију дозволити да се  финансијска средства  за санацију штета у пољопривреди злоупотријебе у политичке сврхе и по ко зна који пут позвао на транспарентност у раду свих јавних предузећа и установа, позивајући се на негативан примјер расподјеле подстицаја пољопривредницима 2020. године. 



Предсједник удружења пољопривредних произвођача Семберије и Мајевице Саво Бакајлић, истакао је да је став удружења које заступа да је најбоље могуће рјешење да се прогласи стање елементарне непогоде- суша, те да се новопристигла новчана средства Аграрног фонда усмјере на санацију посљедица суше, како би се пољопривредни произвођачи опоравили до предстојеће јесење сјетве.

Горан Симић, пољопривредник из Велике Обарске, није крио своје негодовање због најављеног начина расподјеле поменутих средстава Аграрног Фонда, додајући да је велика штета да се тако велики износ средстава не искористи за директну помоћ пољопривредним произвођачима како би покрили своје губитке и уз подршку ушли у јесењу сјетву која предстоји.

Директор Аграрног фонда Златан Лазаревић изјавио је да су три  милиона КМ, колико је Аграрном фонду дозначено од стране Компензационог фонда Републике Српске намијењено за изградњу инфраструктуре у руралним предјелима, те да се неће користити за санацију штете прузроковане сушом, нити за помоћ пољопривредним произвођачима у предстојећој јесењој сјетви. Лазаревић је још додао да ће Влада Републике Српске на основу процјене штете коју ће утврдити новоформирана комисија, дозначити још три  милиона КМ, уколико то буде потребно.  

„Све вријеме покушавамо извући максималну корист за пољопривредне произвођаче. То смо чинили и приликом утврђивања откупне цијене пшенице. Одобрена средства, о којима је ријеч, су намјенска, тендери су расписани и све је транспарентно. Аграрни фонд ће за одобрена средства одговарати директно Влади Републике Српске“, нагласио је Лазаревић.


(Семберија Инфо)