​ГРУПНА ЕДУКАЦИЈА ПАЦИЈЕНАТА: Спријечимо дијабетес! :: Semberija INFO ::

 

​ГРУПНА ЕДУКАЦИЈА ПАЦИЈЕНАТА: Спријечимо дијабетес!


У петак, 12. јула, са почетком у 10 часова, у едукативној сали Дома здравља Бијељина биће одржано предавање. Ријеч је о едукацији особа обољелих од дијабетеса, а коју Удружење дијабетичара ,,Диабета“ Бијељина и Дом здрваља Бијељина, уз подршку ,,Ново Нордиска“, организују у циљу превенције хипогликемије и превенције компликација. Како је најављено, едукативна предавања одржаће ендокринолози прим. др Мирјана Текић, прим. др Младен Благојевић и Сандра Милошевић, одговорна сестра Службе породичне медицине.

-Шећерна болест или дијабетес најчешћа је метаболичка и ендокрина болест данашњице. Узрок пораста броја обољелих је дебљина, неправилна исхрана и недостатак физичке активности. Данас су људи релативно добро упознати са дијабетесом, међутим, сви би требали научити што више о дијабетесу због чињенице да све више људи  оболијева. Савремени приступ укључује превенцију, најважнију карику едукацију и лијечење болести, па је због тога важно дјеловати у свим старосним групама како би резултат био што бољи.

На подручју регије Бијељина имамо тренутно око 10.000 обољелих, од којих је њих 2100 на инзулину. Особе обољеле од шећерне болести или дијабетеса имају потребу за доживотном медицинском његом, сталном едукацијом и самоконтролом. Едукацијом ћемо помоћи обољелима да држе гликемију у границама нормале, односно, да узму болест под своју контролу, да спријече како акутне, тако и хроничне компликације. Само едуковано становништво може спријечити и евентуално ублажити већ постојеће компликације болести, односно развој болести, појашњава одговорна сестра у Служби породичне медицине бијељинског Дома здравља и предсједница Удружења дијабетичара ,,Диабета“ Сандра Милошевић.

Поред едукативних предавања, истиче  Сандра Милошевић, бијељинско Удружење ,,Диабета“ активно ради и на реализацији пројекта који је подржала Градска управа града Бијељине, а ријеч је о пројекту ,,Стоп дијабетесу“ у којем је акценат стављен на бесплатне превентивне прегледе. Ти превентивни прегледи обухватају мјерење глукозе/шећера у крви, мјерење крвног притиска, а по потреби и савјетовање.

-Сљедеће акције превентивних прегледа у низу заказане су за петак, 12. јула и четвртак, 25. јула, у времену од 15 часова и 30 минута до 18 часова и 30 минута испред Центра за културу, прецизира Сандра Милошевић која позива грађане да се у што већем броју одазову овој акцији, јер, како истиче, превенција је неопходна свакој особи.

Семберија ИНФО/Дијабета