Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда: Влада РС проналази начине да помогне пољопривредницима :: Semberija INFO ::

 

Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда: Влада РС проналази начине да помогне пољопривредницима


Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда Бијељина, изјавио је да Влада РС мора изнаћи начина да пољопривредницима у превазилажењу посљедица суше и тиме омогући јесењу сјетву. Лазаревић је ово изјавио за “Семберија инфо”, коментаришући који су начини да се помогне семберским пољопривредницима због суше која је проузроковала огромне штете на имањима у Семберији.



Према његовим ријечима, Влада  РС ће организовати интервентни откуп минимум 10.000 тона пшенице од чега ће највећи дио бити реализован у Семберији.
“Тиме би био превазиђен тренутни застој у откупу пшенице”, нагласио је Лазаревић.

Он је напоменуо да ће у Семберији бити грађени системи наводњавања за минимум 500 хектара обрадиве површине.
Подсјетио је да је током недавног састанка са пољопривредницима  конкретно договорено да се буџет у 2023. години за подстицаје у пољопривреди планира 150 милиона КМ те да подстицај за производњу пшенице буде 500 КМ по хектару.



Током посјете српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и министра пољопривреде, водопривреде и шумарства РС Бориса Пашалића Семберији, каже Лазаревић, разговорано о свим проблемима у пољопривреди.
“То је била конкретна и добра припрема за нови састанак, који би требало да буде одржан крајем августа или почетком септембра”, истакао је Лазаревић.

Аграрни фонд, како каже, улаже све напоре да помогне пољопривредну производњу у Семберији како у свом домену увећавањем локалних подстицаја тако и у развијању сарадње са ресорним министарством, које за циљ има правовремено и адекватно реаговање на све  проблеме пољопривредне производње у Семберији.


Семберија инфо - З. Кусмук