„ПАНТЕЛИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ“: ПОЧЕЛИ „ДАНИ МЕДА“ :: Semberija INFO ::

 

„ПАНТЕЛИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ“: ПОЧЕЛИ „ДАНИ МЕДА“


Тродневна манифестација “Дани меда у Семберији” окупила је на градском тргу у Бијељини, 10 домаћих излагача и њихових гостију из околних мјеста. Манифестацију, која се одржава у склопу „Пантелинских свечаности“, отворио је шеф Кабинета градоначелника Младен Арсеновић.

-Дани меда су најслађи дио „Пантелинских свечаности“ и већ традиционално се организују у нашем граду. Грађани на овај начин имају прилику да разгледају, дегустирају и купе мед, прополис, полен, и остале пчелиње производе. Оно што нас радује је да су произвођачи меда задовољни приносом меда, а према информацијама Одјељења за привреду, пчелари су ове године добили значајнија подстицајна средства“, рекао је Арсеновић и подсјетио да на подручју Семберије постоје три удружења пчелара.

-Пчеларство је атрактивна дјелатност којом се сваке године бави све више породица у Семберији, а наш циљ је да уз подстицајну подршку, промовишемо пчеларске производе“, рекао је Арсеновић. Један од излагача на „Данима меда“ је и Радинка Деспотовић власница познатог „Бимеда“.



-Драго ми је што се оваква манифестација одржава у Бијељини и што се и на овај начин можемо представити. „Бимед“ има продајни објекат у Бијељини, али учешћем на „Данима меда“ дајемо свој допринос промоцији меда и пчелињих проивода, као и самој манифестацији“, рекла је Деспотовићева. На изложбеном штанду „Бимеда“ су поред семберског багремовог меда, ливадски и шумски мед са Романије, мед од липе из Хаса, као и матична млијеч, прополис у природном стању, прополис капи и прополис спреј и тд. Како Деспотовићева појашњава, матична млијеч је најсавршенији прозвод на планети за имунитет, а прополис је природни антибиотик и лијек 21. вијека.

-Сви пчелињи производи и препарати који се припремају од ових производа, најбоље је да се користе као превентива. Кад би се мед бар дјелимично замијенио са употребом шећера, сви бисмо били много здравији“, каже Деспотовићева и сматра да се значај пчела још увијек не схвата.



-Пчеле су за неке врсте, да ли је у питању воће или поврће, у 70 посто учествују у опрашивању и принос се повећава, нпр. код малине, за чак 80 посто. Све што процвјета и нема самоопрашивања, пчеле су незамјењиве као инсекти“, појашњава Деспотовићева.

Семберија инфо