ГИК БИЈЕЉИНА: ПОВЕЋАН БРОЈ ГЛАСАЧА ЗА ПРЕДСТОЈЕЋЕ ИЗБОРЕ :: Semberija INFO ::

 

ГИК БИЈЕЉИНА: ПОВЕЋАН БРОЈ ГЛАСАЧА ЗА ПРЕДСТОЈЕЋЕ ИЗБОРЕ


Foto: Semberija info
Представници Градске изборне комисије (ГИК) Бијељина уручили су данас распоред и неопходан материјал овлаштеним  представницима политичких субјеката,  који у року од седам дана треба да доставе приједлоге за чланове бирачких одбора.
 
Предсједница ГИК-а Бијељина доц.др Дијана Савић Божић изјавила је да је за опште изборе у октобру у Бијељини повећан број бирача на више од 110 хиљада и број од 63 политичка субјекта који учествују на изборима.
 
Према њеним ријечима, број бирача стално расте, за изборе 2018. године био је 108.000, 2020. године 109.00 и тренутно је 110.100, а бирачки списак закључује се 18. августа  и тада ће бити познат коначан број.


 
На изборима у Бијељини учествује 37 странака, девет коалиција и 17 независних кандидата.
 

„За ове изборе је повећан и број пријављених политичких субјеката - 63, на претходним општим изборима било их је 59“, нагласила је Савић-Божић.

Она је оцијенила да међу политичким субјектима, који учествују на изборима, нажалост и највјероватније, има и оних који су фиктивни. 
 
За октобарске изборе у Бијељини, како каже, повећан је и број бирачких мјеста за  36 додатних те ће их бити 183, уз посебно бирачко мјесто за гласање на непотврђеним гласачким листићима.
 
У бирачким одборима биће 882 члана, а већина бирачких одбора у граду има пет чланова, због великог броја бирача.
 

„Још једна специфичност за ове изборе је далеко већи број болесних, непокретних, лица у старачким домовима и у КПЗ које обилази тим ГИК-а Бијељина како би се изјаснили да ли желе да их на дан избора посјети мобилни тим”, рекла је Божић Савић.

С обзиром на епидемиолошку ситуацију, каже она, уколико буде потребе организоваће се мобилни ковид тимови који ће на дан избора обилазити заражена лица, као што је било на претходним локалним изборима.
 
Савић-Божић изразила је очекивање да ће предстојећи избори протећи у фер политичкој борби уз апел медијима да дају допринос у коректном и правовременом информисању јавности.
 
(Семберија инфо)