ЛОПАРЕ: САЈМОМ ДОМАЋИХ ПРОИЗВОДА И КУЋНЕ РАДИНОСТИ, ЗАВРШЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА “ДАНИ ДИЈАСПОРЕ” :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ: САЈМОМ ДОМАЋИХ ПРОИЗВОДА И КУЋНЕ РАДИНОСТИ, ЗАВРШЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА “ДАНИ ДИЈАСПОРЕ”


Сајмом домаћих производа и кућне радиности, у Лопарама се завршава вишедневна манифестације “Дани дијаспоре, под слоганом” “Код куће је најљепше”. На штандовима су изложени производи и рукотворине 47 излагача.

Координатор овогодишњих, једанаестих по реду Дана дијаспоре, Желимир Нешковић изразио је задовољство што су сви дани манифестације протекли одлично и на задовољство свих.



-Протеклих неколико дана имали смо заступљене културне, забавне, спортске и привредне активности, а радује чињеница да су Лопаре ових дана мјесто окупљања грађана Мајевице и Семберије,  али и Републике Српске и Србије, а наравно, ту је и наша дијаспора. Ови дани су посебно значајни за нас, јер на овај начин промовишемо однос локалне заједнице и дијаспоре. Већ годинама његујемо везе са дијаспором, а повјерење које је изграђено преточено је и у бројне пројекте који су евидентни на овом подручју”, рекао је Нешковић.

Начелник Општине Лопаре Радо Савић је изразио задовољство овогодишњим Данима дијаспоре.



-Овогодишњи Дани дијаспоре су до сада најбоље организовани и имали смо изузетну посјећеност на бројним догађајима протеклих дана. Као начелник и као Мајевичанин сам задовољан нашим људима из дијаспоре, јер је видно колико воле родни крај,, колико улажу у локалну заједницу и подржавају  своје најближе, а све то се уклапа у слоган Дана дијаспоре да је “Код куће најљепше”, рекао је Савић.

Гост на сајму био је и Мирко Шаровић који је нагласио да радо долази у Лопаре гдје се види колико људи воле своја огњишта.

- Годинама долазим на Сајам домаћих производа и кућне радиности који се овдје организују и сви ми заједно треба да подржавамо и подстичемо све ове произвођаче који излажу своје производе. Радује чињеница да је број излагача из године у годину све већи, а још више радује то што су у великом броју у питању породични произвођачи”, рекао је Шаровић.

Излагаче на Сајму обишла је и посланик НСРС Јелена Тривић  истакавши да је трећи пут гост Дана дијаспоре и да је радује што Лопаре одржавају јаку везу са дијаспором.

-Дијаспора може много да учини за своју отаџбину, а Лопаре су свијетао примјер како то може да се ради на задовољство свих”, рекла је Тривићева.

Да су Дани дијаспоре лијеп и сврсисходан догађај, сматра и одборница из Бијељине Мирјана Орашанин.

-Општина Лопаре на најбољи начин показује како се на једном мјесту окупља дијаспора, житељи Лопара, околних мјеста, Републике Српске и Србије. Ово треба да буде лијеп примјер за све нас како да стварамо амбијент да се дијаспора враћа на своја огњишта и улажу у своја огњишта, а даа млади нараштаји остају у својој отаџбини”, рекла је Орашанин.

Предсједник Скупштине Општине Лопаре Миленко Ристић изразио језахвалност дијаспори на свему што чине за свој родни крај и нагласио да одборници Скупштине пружају максималну подршку пројектима који се реализују на овом подручју.

-Већ 12 пројеката су реализовани, одрживи и на добробит су свих, како улагача, тако и грађана. У Лопарама већ 15 година имамо стабилну политичку ситуацију, а то свакако доприноси да улагачи имају повјерење. Дани дијаспоре су прилика да обострано повјерење презентујемо и широј јавности и оправдамо слоган да је “Код куће најљепше”, рекао је Ристић.


Семберија инфо - О. Стјепановић