ДОМ ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА: ПРОМОВИСАН НОВИ ПРИРУЧНИК ЗА ПРИМАРНИ НИВО ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ :: Semberija INFO ::

 

ДОМ ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА: ПРОМОВИСАН НОВИ ПРИРУЧНИК ЗА ПРИМАРНИ НИВО ЗДРАВСТВЕНЕ ЗАШТИТЕ


Foto
У великој сали Дома здравља Бијељина у сриједу 27. 07. 2022. године одржана је промоција новог приручника "Стандардне оперативне процедуре у области здравствене његе на примарном нивоу здравствене заштите" који је израђен у оквиру Пројекта јачања сестринства у Босни и Херцеговини у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске.
 
Пружање услуга медицинских сестара-техничара је процес који обједињује промоцију здравља, превенцију болести и заговарање здравствене његе међу појединцима, породицама, групама у заједници и општој популацији.
 
Чињеница је да смо данас у Европи и широм свијета свједоци веома брзог развоја сестринске професије, обиљеженог процесима професионализације, увођења сестринства заснованог на доказима и настојању да се повећа ефикасност, квалитет и професионалност здравствене заштите.


 
Неки од дијагностичко терапијских поступака које обављају медицинске сестре-техничари на примарном нивоу здравствене заштите:
 
Снимање електрокардиограма
Успостављање периферног венског пута
Превенција и њега декубитуса
Обрада и превијање рана и лакших опекотина
Третман улкуса дијабетесног стопала
Њега стома
Тоалета трахеостоме
Пласирање уринарног катетера
Испирање уха
Постављање фиксацијског завоја
Поступци имобилизације.

 
"Наше медицинске сестре и техничари посвећени су добробити пацијената и често су им најближи у њиховим најтежим животним стањима. Увођење нових дијагностичких и терапијских процедура, од њих захтјева цјеложивотно учење и стално усавршавање у лијечењу али и њези болесника. Управо због тога њихова улога у здравственом систему је све сложенија и значајнија." - наводи се у рецензији коју потписује др Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.