У БИЈЕЉИНИ НЕОПХОДНА ИЗГРАДЊА ПРИХВАТИЛИШТА ЗА ДЈЕЦУ БЕЗ РОДИТЕЉСКОГ СТАРАЊА :: Semberija INFO ::

 

У БИЈЕЉИНИ НЕОПХОДНА ИЗГРАДЊА ПРИХВАТИЛИШТА ЗА ДЈЕЦУ БЕЗ РОДИТЕЉСКОГ СТАРАЊА


У оквиру обиљежавања Свјетског дана борбе против трговине људима, Удружење “Отахарин” организовало је састанак на којем је наглашена потреба да се у Бијељини изгради прихватилиште за дјецу без родитељског старања и дјецу која су у ризику да постану жртве кривичних дјела.

Ова иницијатива усмјерена је на рјешавање проблема кроз оснивање установе социјалног смјештаја, што би овој дјеци омогућило да из изађу из круга насиља и запостављања, а пружила би им се адекватна подршка како би постали одговорни чланови заједнице и друштва.

Састанак је посвећен извјештају о трећем кругу евалуације Групе експерата за акцију против трговине људима (ГРЕТА) за БиХ, који је објављен 28. јуна ове године и тренутном стању у провођењу пројекта “Ниједно дијете без заштите - унапређење механизама за превенцију трговине дјецом и заштиту дјеце потенцијалних жртава/ жртава трговине људима” финансираног од стране УСАИД Програма подршке заштити људских права ИНСПИРЕ.

На основу података прикупљених од стране координационих тимова за борбу против трговине људима, у 2021. години у БиХ је идентификовано укупно 56 потенцијалних жртава трговине људима којима је трговано у сврху сексуалног искориштавања, просјачења и других облика искориштавања, што представља благи пад у односу на ранији извјештајни период.



У извјештајном периоду на основу података Високог судског и тужилачког вијећа БиХ, за кривична дјела повезана са трговином људима, тужилаштва у Босни и Херцеговини су донијела 50 наредби за провођење истраге против 60 особа за кривична дјела трговине људима и дјела у вези са трговином људима.

„Против 37 лица подигнуто је укупно 30 оптужница“, каже се у извјештају Министарства безбједности БиХ о стању у области трговине људима.

На састанку у организацији Удружења грађана “Отахарин“ речено је да су тренутно велики проблем дјечији бракови, што се односи на млађе од 18 година, те просјачење.

У Бијељини је од 2017. године до данас идентификовано вишо од 20 случајева дјечијих бракова, а најмлађа жртва насиља имала је само 13 година, док је у истом периоду идентификовано 49 дјеце која просе.

Трговина људима је друштвени и криминални феномен који има глобалне размјере и на глобалном нивоу погађа милионе жртава, а трговцима људима доноси зараду у рангу коју добијају трговци дрогом и оружјем.

На жртве трговине људима оставља дугоорочне посљедице и зато је неопходно да се сви релевантни актери укључе у правовремено дјеловање превенције и подршку жртавама.

Семберија инфо