УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА „ОТАХАРИН“: НИЈЕДНО ДИЈЕТЕ НИЈЕ БЕЗ ЗАШТИТЕ :: Semberija INFO ::

 

УДРУЖЕЊЕ ГРАЂАНА „ОТАХАРИН“: НИЈЕДНО ДИЈЕТЕ НИЈЕ БЕЗ ЗАШТИТЕ


Како је најављено, данас ће у Бијељини бити организован састанак поводом обиљежавања Свјетског дана борбе против трговине људима. Састанак ће бити у Хотелу „Дрина“ у Бијељини, са почетком у 12 часова и бићепосвећен извјештају о трећем кругу евалуације Групе експерата за акцију против трговине људима (ГРЕТА) у Босни и Херцеговини који је објављен 28. Јуна 2022.године и тренутном стању у провођењу пројекта ,,НИЈЕДНО ДИЈЕТЕ БЕЗ ЗАШТИТЕ- унапређење механизама за превенцију трговине дјецом и заштиту дјеце потенцијалних жртава/ жртава трговине људима” финансираног од стране УСАИД Програма подршке заштити људских права ИНСПИРЕ.

На основу података који су прикупили координациони тимова за борбу против трговине људима, у 2021. години у Босни и Херцеговини је идентификовано укупно 56 потенцијалних жртава трговине људима којима је трговано у сврху сексуалног искориштавања, просјачења и других облика искориштавања, што представља благи пад у односу на раније извјештајни период. У извјештајном периоду на основу података Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине, за кривична дјела повезана са трговином људима, тужилаштва у Босни и Херцеговини су донијела 50 наредби за провођење истраге против 60 особа за кривична дјела трговине људима и дјела у вези са трговином људима. Против 37 лица подигнуто је укупно 30 оптужница'', наводи се у извјештају Министарства безбједности БиХ о стању у области трговине људима.

Удружење грађана ,,Отахарин“ организује састанак у оквиру пројекта ,,НИЈЕДНО ДИЈЕТЕ БЕЗ ЗАШТИТЕ- унапређење механизама за превенцију трговине дјецом и заштиту дјеце потенцијалних жртава/ жртава трговине људима” који је подржао УСАИД/ИНСПИРЕ програма.