ЈУ „ВОДЕ СРПСКЕ“ – ВАНРЕДНИ РАДОВИ У КОРИТУ РИЈЕКЕ ДРИНЕ: Пољопривредници могу одахнути :: Semberija INFO ::

 

ЈУ „ВОДЕ СРПСКЕ“ – ВАНРЕДНИ РАДОВИ У КОРИТУ РИЈЕКЕ ДРИНЕ: Пољопривредници могу одахнути


Од почетка јула ове године ниво ријеке Дрине је био у константном паду што је условило и знатно смањење нивоа воде у каналском систему на подручју Семберије. Јавна установа "Воде Српске" промптно је раговала и 16. јула започела хитне радове с циљем обезбијеђивања већег дотока воде из дринског корита у каналски систем у Семберији.



Започети су радови на продубљивању дијела корита ријеке Дрине и спојног канала између Дрине и каналске мреже, како би у тренутном сушном периоду више воде из дринског корита могло несметано да дотиче у каналски систем у Семберији. Све у циљу обезбијеђења довољне количине воде за функционисање система за наводњавање. У року од десет дана, урађен је највећи дио посла и прве количине воде из корита Дрине данас су ушле у каналску мрежу.



- Претходних 70 година ријека Дрина није имала овако низак ниво. То је директно утицало на недовољне количине воде у каналској мрежи у Семберији из које се наводњава 3.000 хектара пољопривредног земљишта. Захваљујући Министарству пољопривреде и Јединици за координацију пољопривредних пројеката при овом министарству који су у року од 24 часа реаговали на наш захтјев, ми смо 16. јула почели радове на овој локацији у Јањи. Данас видимо проширен доводни канал који је заправо старо корито ријеке Дрине куда је она текла када смо градили каналску мрежу. Са задовољством могу рећи да ћемо од данас имати несметан доток довољних количине воде у каналску мрежу у Семберији“, рекао је Мирослав Миловановић, директор ЈУ „Воде Српске“.



Завршетку радова на доводном каналу присуствовао је и Мићо Живић пољопривредник из Доњег Црњелова и предсједник тамошње мјесне заједнице.
- У Доњем Црњелову систем за наводњавање покрива око 900 хектара пољопривредног земљишта. Његовом изградњом смањени су трошкови а повећани приноси пољопривредне производње. Систем за наводњавање је нормално функционисао до уназад 12 дана када је значајно смањен доток воде из ријеке Дрине. Данас ево присуствујемо завршетку радова у Јањи и већ сутра можемо очекивати враћање система за наводњавање у уобичајени режим рада“, изјавио је Мићо Живић.


Семберија инфо - И. Гутић