Огромне штете од олујног невремена у Семберији :: Semberija INFO ::

 

Огромне штете од олујног невремена у Семберији


Након обилне кише, у недјељу, седмог јула, на подручје Семберије сручило се олујно невријеме које је највише штете причинило на пластеницима и на кукурузу. Оштећени су и кровови кућа, ишчупана и поломљена  бројна стабла у дрворедима и на породичним имањима. Штету су претрпјели и воћњаци.



Олујно невријеме изазвало је огромну штету на пољопривредним имањима у Семберији. Највише су оштећени пластеници у Великој Обарској и Црњелову, на великом броју кућа оштећен је цријеп. На Агроцентру „Кнез Иво од Семберије“ оштећен је кров сајамске хале. На све стране вјетар је ломио дрвеће, а понеко је чупао из коријена.



Ђоко Кокановић (55) из Црњелова каже да је вјетар оштетио седамдесет пластеника на његовом имању у којима је била засађена паприка и диња.
„Штета је огромна. Уколико не покријем у року од дан до два, све ће пропасти. Нико нама повртларима неће намирити штету. Већ тридесет година живим од производње поврћа. Било је и раније олујних вјетрова, али ово је сада тотална штета. Сада, кад треба брати паприку, нас задесише невоље“, каже Ђоко Кокановић, истичући да му за поновно прекривање пластеника и поправку конструкција треба најлон и педесетак радника који би све санирали.



Цвико Ђокић из Црњелова каже да је вјетар оштетио велики број најлона на пластеницима на његовом имању.
 „Паприка је била спремна за бербу. Ово је за нас виша сила и покушавамо санирати штету. Треба набавити нови најлон, покушати спасити оно што се спасити може. Невријеме је захватило највише Велику Обарску и Горње Црњелово. Од седамдесет пластеника 68 је оштећено. Од државе немамо никакве помоћи, јер од државе помоћ имају само крупни произвођачи. Боримо се да дјецу задржимо овдје. Нама је остало само десет прстију и борба за преживљавање“, каже  Ђокић.



Маријан Максимовић из Горњег Црњелова каже да његову кућу у протеклих пола вијека вјетар никада није открио, а сада је разбијено неколико црепова.
„Људи не памте овакву силину вјетра. Ни они старији, који имају осамдесет година, не памте овакву непогоду“, каже Маријан Максимовић.



 У Великој Обарској, поред пута, вјетар је из коријена ишчупао стари јасен. Поиграо се с њим, као са љуском ораха. Становници Семберије ових дана ће санирати штете изазване олујним вјетром и невременом, али, сви истичу да је велика срећа што није било повријеђених људи.

Семберске новине/Семберија ИНФО: Љ. Љубојевић
ФОТО: Б. Милошевић