Брчко дистрикт БиХ: Рачунари Дирекцији за финансије :: Semberija INFO ::

 

Брчко дистрикт БиХ: Рачунари Дирекцији за финансије


Поводом завршетка пројекта на изради Закона о фискалном регистру Брчко дистрикта представници УСАИД-а уручили су десет рачунара Дирекцији за финансије Брчко дистрикта. Свечаном уручењу информатичке опреме присуствовао је градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић, директор Дирекције за финансије Мато Лучић и Марк Кемпбел (Campbell), шеф УСАИД-овог Пројекта реформе фискалног сектора у БиХ.

Након уручења градоначелник се захвалио представницима УСАИД-а на донацији, али и на подршци при изради Закона о фискалном регистру.

-Нама је важно да област финансија буде уређена на један транспарентан начин и низ корака који су предузети у претходном периоду и који су планирани у будућности су усмјерени у правцу да осигурамо транспарентност и ефикасност у раду Дирекције за финансије, односно прикупљању и трошењу јавног новца. Циљ који не смијемо занемарити јесте и стварање повољног пословног амбијента у Дистрикту. У том смислу ова данашња активност која представља подршку у техничком смислу за реализацију овог прописа као и ангажман у трансферу знања приликом израде самог Закона, те дугујемо велику захвалност представницима овог програма”, казао је Милић.

Мато Лучић, директор Дирекције за финансије Брчко дистрикта, изразио је задовољство што је на основу потписаног меморандума између УСАИД-а и Владе Брчко дистрикта завршен пројекат и усвојен Закон о фискалном регистру.

-По том закону Дирекција је дужна да изради два правилника о провођењу истог закона, а то је Правилник о методама и начину вршења анализе оправданости порезних и непорезних давања и Правилник о начину и поступку успоставе вођења фискалног регистра Брчко дистрикта. Ови правилници се налазе на дневном реду Владе и очекује се њихово усвајање. Ми желимо да грађани Дистрикта знају шта плаћају. Ова донација од десет рачунара ће нам у овом контексту значити пуно”, казао је Лучић.

Марк Кемпбел, шеф УСАИД-овог Пројекта реформе фискалног сектора у БиХ, казао је да ће се ускоро обиљежити пет година успјешне сарадње између УСАИД Пројекта реформе фискалног сектора у БиХ и Дирекције за финансије Брчко дистрикта, те да је задовољан постигнутим успјехом у протеклом периоду.

-Нови Закон о фискалном регистру који је ступио на снагу, а који ће потпуно бити проведен доношењем нових правилника, допринијет ће бољем пословном окружењу за добробит свих грађана Дистрикта. Након почетка примјене овог закона ниједна такса, а нити накнада, неће моћи након завршетка процеса транзиције бити наметнута без претходно законом прописане процедуре, а ово се односи и на порезе. Такође, ми смо завршили и један успјешни сегмент рада с Порезном управом у области пројекције моделирања прихода порезних давања и прикупљања и када створимо бољу и јаснију слику порезних обвезника и прихода који се прикупљају од обвезника у Дистрикту, то ће помоћи у бољем планирању прикупљања пореза у будућности”, казао је Кемпбел.

Брчко дистрикт БиХ