СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ПРОКОПИЈЕ: СЛАВА ХРАМА У ДВОРОВИМА :: Semberija INFO ::

 

СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ПРОКОПИЈЕ: СЛАВА ХРАМА У ДВОРОВИМА


Foto
21. јула 2022.године када се наша Света Српска Православна Црква сјећа и молитвено прослава Светог Великомученика Прокопија, богослужио је Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије у Дворовима у храму посвећеном овом великом Божијем угоднику и много поштованом светитељу код нас.
 
Високе темепаратуре нису спријечиле вјернике да дођу у свој свети храм и у великом броју дочекају Архипастира епархије зворничко-тузланске на челу са свештеницима ових парохија.  Велика и свечана звона означила су долазак Архијереја и почетак молитвеног прослављана Светог Великомученика Прокопија. 

Да је вјерника данас било много говори и чињеница да је током Литургије значајан број парохијана морао да буде испред храма и молитвено учествује, јер је храм био испуњен.


 
Његовом Преосвештенству су у Христовој оданости и братској љубави саслуживали: протојереј-ставрофо Јово Бановић, парох новодворовљански; протојереј Славољуб Милошевић, дугогодишњи епархијски службеник; протонамјесник Предраг Гаврић, парох великообарски; протојереј-ставрофор Милан Ивановић, свештеник у мировини и протођакон Немања Спасојевић, епархијски ђакон.

За благољепије на литургији били су задужени хористи из хора Светог Краља Владислава који поје при овом храму под диригентском палицом г-ђице Наталије Ђурић. 

Све нас је орадостила чињеница да је у храму било и доста дјечице, те да су сви они приступили Светој тајни Евхаристије, као и велики број вјерника који су схватили потребу причешћивања, али и потребу поста, молитве и исповјести.
 
Прије него што су вјерници изашли испред храма да изврше трократни литијски опход око храма, Епископ Фотије је богонадахнутом бесједом поучио све нас. Најприје нас је све подсјетио на живот и дјела самог Светог Прокопија и његов значају за све нас, а затим је Првојереј наше Епархије говорио о времену у којем живимо и изазовима које оно носи. Између осталог, Владика је казао: Ми живимо у једном чудном времену у једном тешком времену. Јутрос сам прочитао један текст из грчких новина који говори да је у Берлину недавно отворена једна црква "свих религија". Та црква се зове црква "једнога". Наводно црква једнога бога, а онда сви други који буду долазили молиће по своме, хришћани као хришћани, муслимани као муслимани, јевреји као јевреји, друге религије опет по свом, чак ће моћи и атеисти ту да долазе и да се моле. Прва мисао која је мени дошла после тога јесте назив "црвка ниједнога". Глобализам хоће да обједини све и да све обезличи те да ништа не остане оно што је било. Свака религија која ће се ту измешати и помепати неће личити ни на шта, него ће то заправо бити религија антихриста која се припрема као што се припрема као и систем антихриста који ће завладати овим светом када буде створена једна држава и једна влада у целом свету. Тада ће доћи велико гоњење на Цркву Христову, као што смо чули речи из Светог Јеванђеља "Онај који вас убије мислиће да Богу службу чини", а уствари ће чинити страшни и велики злочин Христоубиства и братоубиства. 


 
По завршетку бесједе, извршен је трократни литијски опход око храма, а затим је Владика освештао славско жито и славски колач, те исти сломио са Г-дином др Љубишом Петровићем, градоначелником Бијељине и овогодишњим кумом славе. 
 
Светој Литругији су молитвено присуствовали и Г-дин Недељко Ћорић, министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске, Г-дин Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града Бијељине, те Прим. др Данијела Ђукин, директор Дома здравља у Бијељини. 
 
По завршетку молитвеног дијела, као наставак уприличена је и трпеза љубави за све присутне.