БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“: НАСТАВЉАМО ДА УЛАЖЕМО У ЗНАЊЕ, ОПРЕМУ И КВАЛИТЕТ :: Semberija INFO ::

 

БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“: НАСТАВЉАМО ДА УЛАЖЕМО У ЗНАЊЕ, ОПРЕМУ И КВАЛИТЕТ


У  Болници „Свети врачеви“представљени су резултати рада менаџмента ове здравствене установе у протекле двије године, а како је на конференцији за новинаре истакао директор, професор др Златко Максимовић, мјесто вршиоца дужности преузео је у „једном драматичном времену кад је пандемија ковида 19 била на врхунцу“.

-Морам признати да је било тешко наћи начин-како спашавати животе људи са једне и чувати здравствени систем са друге стране. Пред нама су била два избора. Први, да Болницу потпуно преведемо у ковид систем, а други да уложимо напоре, средства и кадрове за отварање ковид болнице на локацијама и просторијама које су нам биле на располагању. Изабрали смо тежи, али једини исправан пут и ни једног тренутка нисмо дустали. Успјели смо јер смо имали мотив, знање и вољу да спашавамо животе људи, а шта смо све урадили да бисмо то постигли, описао сам у монографији „Наша борба са ковидом“, рекао је Максимовић. Он је нагласио да ни једног тренутка ниси користили кризу као изговор.


-Данас, двије године послије, с поносом могу да кажем да смо урадили много на унапређењу услуга у Болници. Посебан искорак смо направили у кардиологији гдје смо покренули 24-часовни рад ангио сале, гдје је у сваком тренутку спреман тим интервентних кардиолога за збрињавање пацијената са акутним инфарктом миокарда, а за непуне двије године смо стекли повјерење грађана широм Републике Српске који код нас закузују коронарографију и уградњу стента. Такође, прије годину дана смо отворили и Пејсмејкер центар, а ове године смо кренули и са електрофизиологијом срца. Уз водећег стручњака у овој области професора др Лазара Ангелкова и тим амладих кардиолога, мислим да смо на добром путу да постанемо регионални центар за лијечење поремећаја срчаног ритма, а имамо и подршку Владе РС“, рекао је Максимовић. Он је истакао и да се у области хирургије прате свјетски трендови и да су за протекле двије године унаприједили рад у операционим салама набавком најсавременије опреме.
-Увођењем ТЕР методе лапараскопије, направили смо искорак у лијечењу препонске киле, а више од 95 одсто хирушких процедура раде се лапараскопски, што смањује вријеме болничког лијечења и опоравак пацијента је много бржи“, нагласио је проф. др Максимовић и додао да је напредак видљив и у другим областима, наводећи и офталмологију, гдје раде лијечење катаракте најсавременијом ласерском методом ФАЦО.  Искорак је направљен и у оториноларингологији и максилофацијалној хирургији, уведене су нове процедуре и у дјечијој хирургији које се раде само у великим центрима.

-Операције урођено кривог стопала и расцјепа непца, за сада радимо уз подршку два водећа стручњака уиз дјечије хирургије, професора Синишу Дучића и професора Радоја Симића. Нове процедуре започете су и у ортопедији гдје се раде ревизиона протеза кољена и хирургија скочног зглоба. Такође, једини смо у РС увели скрининг срца који се ради сваком новорођенчету прије изласка из Болнице“, рекао је Максимовић и нагласио да Болница послује позитивно у протекле двије године, те да је само је у опрему за то вријеме уложено више од седам милиона КМ захваљујући Влади РС и ресорном министарству, али и домаћинском раду менаџмента и 650 запослених.

-Друга смо установа по снази након УКЦ Републи Српске. Настављамо да улажемо у знање, опрему и квалитет са циљем да Болница постане универзитетска. Све у чему смо до сада успјели је захваљујући раду више од 200 доктора, 100 специјалиста, пет субспецијалиста, 18 професора универитета који су ангажовани, више од 50 доктора на специјализацији, 20 само у посљедње двије године и више од 300 медицинских сестара. Ова здравствена установа је добила бројна признања у граду, Републици Српској и региону, али морам да нагласим да је здравственим радницима највећа награда спашени животи“, рекао је Максимовић. Он се захвалио и Фонду здравственог осигурања РС на коректном партнерском односу и значајно повећаном уговору и истакао да у Болници константно уводе нове акредитиционе стандарде.

-У новембру 2020. године увели смо ИСО 9001:2015,Систем менаџмента квалитетом, прошле године смо увели акредитационе стандарде за породилиште, прије мејсец дана добили смо ИСО стандард 15189:2018 акредитацију за медицинске лабораторије, што значи да наши ПЦР-ар тестови важе свуда у свијету“, рекао је Максимовић и нагласио да настављају да раде још боље и посвећеније на задовољство корисника услуга, који су у фокусу свих активности запослених у Болници.