УГЉЕВИК: РЈЕШАВАЊЕ ИНФРАСТРУКТУРНИХ ПРОБЛЕМА ЗБОГ ШИРЕЊА РУДАРСКОГ КОПА :: Semberija INFO ::

 

УГЉЕВИК: РЈЕШАВАЊЕ ИНФРАСТРУКТУРНИХ ПРОБЛЕМА ЗБОГ ШИРЕЊА РУДАРСКОГ КОПА


Одборници Скупштине општине Угљевик једногласно су данас подржали одлуку о прихватању уговора о регулисању права и обавеза између општине и предузећа Рудник и Термоелектрана /РиТЕ/ "Угљевик" за рјешавање инфраструктурних проблема који су настали због ширења рударског копа у три насеља.

"Уговор предвиђа да се заједничким средствима, у износу од 70 одсто РиТЕ `Угљевик` и 30 одсто општина Угљевик, ријеше проблеми који су присутни у овим мјестима. А што се тиче водовода, да РиТЕ `Угљевик` ријеши у цјелокупном износу", рекао је новинарима предсједник Скупштине општине Ђоко Симић.

Предмет уговора је изградња моста у Угљевичкој Обријежи, реконструкција и доградња мреже локалних путева и рјешавање водоснабдијевања у Угљевик Селу због измјешатања локалних путева узрокованих реализацијом уговора о концесији за кориштење угља на лежиштима "Богутово Село" и "Угљевик Исток један".

Начелник Угљевика Василије Перић изразио је задовољство што ће бити ријешени проблеми становника три угљевичке мјесне заједнице усљед ширења рударског копа јер ће бити реконструисана, проширена и изграђена модерна саобраћајница, а ако се укаже потреба и обезбијеђено водоснабдијевање.

"Рударска мјеста, поред свега доброг што се добије експлоатацијом минералних сировина, угља и производње електричне енергије, никада не успију да добију адекватну накнаду за све што се изгуби током експлоатације", оцијенио је Перић.

Перић је навео да постоји потреба за измјештањем, реконструкцијом и изградњом нове инфраструктуре на подручјима мјесних заједница Мезграја, Стари Угљевик и Угљевик Село.