КОАЛИЦИЈА „ДОГОВОР ЗА БИЈЕЉИНУ“: ДОДАТНИХ ДВА ПФЕНИНГА ПО КИЛОГРАМУ ПШЕНИЦЕ РЕБАЛАНСОМ БУЏЕТА :: Semberija INFO ::

 

КОАЛИЦИЈА „ДОГОВОР ЗА БИЈЕЉИНУ“: ДОДАТНИХ ДВА ПФЕНИНГА ПО КИЛОГРАМУ ПШЕНИЦЕ РЕБАЛАНСОМ БУЏЕТА


Одборници коалиције „Договор за Бијељину“ који чине скупштинску већину, на ванредној конференцији за новинаре изнијели су јединствен став да се у Нацрт ребаланса буџета уврсти субвенција додатних два пфенинга по килограму пшенице. Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић нагласио је да су свјесни чињенице да су пољопривредници у проблему због повећања цијена репроматеријала.

- У фокусу нашег интересовања била је помоћ пољопривредницима за откупну цијену пшенице и ми смо усагласили да се на претходно усвојена три пфенинга по килограму, обезбиједе средства у износу од по још два пфенинга по килограму. Средства ћемо обезбиједити ребалансом буџета, а очекујемо повећање буџета у износу од више од 5.000.000 КМ. Аграрни фонд ће већ покренути процедуру, као и Комисија за пољопривреду и село“, рекао је Ђурђевић и нагласио да је брига скупштинске већине о пољопривредницима евидентна, а у прилог иде податак да је аграрни буџет, амандманима Коалиције повећан са 1,1 на 1,7 милиона КМ. Он је додао да нема потребе за одржавањем ванредне сједнице Скупштине града, јер ће кроз ребаланс буџета бити обезбијеђена додатна средства за помоћ пољопривредницима.
- Не постоје услови за одржавање ванредне скупштинске сједнице у Бијељини у периоду од 12. до 16. јула, коју је тражило једно од удружења пољопривредника, јер је ова тема већ била на дневном реду прошле скупштинске сједнице“, рекао је Ђурђевић.

Директор Аграрног фонда  Златан Лазаревић је истакао да одборници, односно Скупштина града, немају ингеренције да утичу на висину откупне цијене пшенице и да су управо због тога одлучили да ураде нешто конкретно, а што ће помоћи пољопривредним  произвођачима.



- То се огледа кроз додатна два пфенинга подстицаја по килограму пшенице и ми ћемо то реализовати кроз ребаланс буџета. Заказаћу сједницу Управног одбора за сриједу, 13. јула, на којој ћемо усвојити приједлог измјене правилника, члан 11, гдје је дефинисана подстицајна мјера за пшеницу и упутити у процедуру Одјељењу за пољопривреду, односно, градоначелнику на потпис. Од старта сам био учесник преговора око цијене пшенице и сматрам да припадам реду оних који је озбиљно приступао преговорима, а у том циљу се одредила и скупштинска већина“, рекао је Лазаревић и нагласио се са додатних два пфенинга директно помаже пољоривредним произвођачима. 

- Од нереалне приче пољопривредник нема користи, од подстицаја има“, истакао је Лазаревић и навео да је у досадашњим разговорима о откупној цијени пшенице у Семберији било озбиљних договора, али и егзибиционизма.

Предсједник Комисије за пољопривреду и село Бобан Јовичевић је истакао да је Коалиција „Договор за Бијељину“ донијела изузетно добру одлуку, јер ће се подстицај за пшеницу повећати за додатних два пфенинга.



- Скупштинска већина ради у интересу пољопривредних произвођача и тако ће радити у континуитету. Нажалост, не можемо утицати на тржишну цијену пшенице, али проналазимо начине како да помогнемо пољопривредним произвођачима. Морам да подсјетим и да је Министарство пољопривреде закључно са данашњим даном, исплатило све подстицаје за пољопривредне произвођаче, што јасно указује на опредијељеност Владе Републике Српске да се помогне пољопривредницима“, рекао је Јовичевић. Он је подсјетио да скупштинска већина у Бијељини има јасну визију да помогну пољопривредницима у Семберији и да ће са повећањем подстицаја за пшеницу за још два пфенинга, Семберија имати највећу откупну цијену у региону.


Семберија инфо - О. Стјепановић