ЛОПАРЕ: ОБИЉЕЖЕНО 10 ГОДИНА ИЗЛАЖЕЊА ЧАСОПИСА „БОКАТИН ДИЈАК“ :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ: ОБИЉЕЖЕНО 10 ГОДИНА ИЗЛАЖЕЊА ЧАСОПИСА „БОКАТИН ДИЈАК“


Дружењем књижевника са публиком у Лопарама је синоћ обиљежена десетогодишњица излажења часописа за језик, књижевност и духовност „Бокатин Дијак“ за који је сарадник из Србије Драган Јовановић Данилов рекао да је драгоцјен и да је захваљујући квалитету прерастао провинцијални усуд.
„Најлепше је када се у култури велике ствари дешавају у малим срединама, а „Бокатин Дијак“ је успоставио препозатљив тон поштовања традиције, али и нових идеја и вредност у уметности“, рекао је Данилов новинарима.


Као сарадник часописа, али и директор библиотеке у Пожеги, он је оцијенио да књиге и књижевност не губе публику.
Уредник часописа Слободан Јовић је уз јубилеј истакао да „Бокатин Дијак“ кроз поезију, прозу и књижевну критику његује српску баштину, духовност и културу, те захвалио за подршку општини Лопаре и добротворима који деценију већ помажу његово објављивање.


У име Лопара као домаћина сараднике часописа поздравио је Желимир Нешковић, који је рекао да „Бокатин Дијак“ превазилази границе регије и пожелио им још доста година излажења.
До сада је објављено 20 бројева часописа „Бокатин Дијак“, у издању Центра за културу Лопаре и Удружења за очување баштине „Дијак“ Прибој.