ОДРЖАНА ПЕТА ПО РЕДУ СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ БОРАЧКЕ ОРГАНЗИЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАНА ПЕТА ПО РЕДУ СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ БОРАЧКЕ ОРГАНЗИЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


Foto: Semberija info
У просторијама Центра за културу „Семберија“ Бијељина, данас је одржана пета по реду сједница Скупштине Борачке органзиције Републике Српске. На данашњој сједници  разматрано је актуелно стање у области борачко – инвалидске заштите.

Радан Остојић, предсједник Борачке организације РС  и Скупштине Борачке органзиције РС рекао је данашња сједница трећа у току ове године у посљедња два мјесеца и да је на данашњој сједница свака одлука доношена једногласно.



-Ми смо у оквиру данашње сједнице анализирали стање у оквиру борачко - инвалидске заштите, а у циљу побољшања донијели смо одређене закључке и захтијеве, са којима ћемо ићи према институцијама система и искрено се надамо, да ћемо наићи на разумијевање. Надамо се да ће се после дужег времена неког застоја и обраћања пажње на ову популацију, а која је створила државу, нешто промијенити, да ћемо ми са зачеља доћи на прво мјесто и да ће неко донијети такве одлуке које ће нама ићи у прилог“, рекао је Остојић и додао да су захтјеви исти они о којима се говори већ дужи временски период.

-Један од захтијева је увођење  јединственог борачког додатка за све борачке категорије, чије би мјерило било искључиво вријеме проведено у зони борбених дејстава и на тај начин дошло би до спречавања било каквих облика дискриминације. Ми не прихватамо да се права дефинишу на основу социјалне структуре, јер сматрамо да борци нису, нити могу бити социјална категорија. Овим приједлогом, ако би био усвојен одређени дио права, која сада постоје, а који су сурогат борачког додатка, била укинута и сва расположива средства, која иду на три до четири стране била би сврстана на једно мјесто и одатле би се издвајала средства за јединствени борачки додатак. Основица коју ми тражимо износи 5 КМ за мјесец проведен на линији борбених дејстава и вјероватно да ће требати средстава и са других страна, али надамо се да ће органи власти и институција система успијети да нађу додатна средства“, истакао је Радан Остојић и казао да имају и захтијев за повећање личних породичних инвалиднина, односно основице за њихов обрачун.



-Добро је, да смо у овој години имали 15 одсто повећање личних породичних инвалиднина и сада је та основица скоро 70% и ако би се до краја године повећала за још десет одсто, то било оних 80%  од просјечне нето плате по евиденцији Завода за статистику утврђеној за прошлу годину, колико ми тражимо. Запошљавање дјеце погинулих бораца је још једно питање којим смо се ми бавили, а сматрамо да је ово питање није проблем само власти и нас који заступамо те категорије, него је и проблем цијелог друштва, јер тренутно на евиденцији Завода има 1.500 дјеце која су незапосле“, казао је предсјесник Борачке организације РС.

Он је рекао да један од њихових захтијева јесте, пружање помоћи лицима која су у фази оптужбе, којима се суди и они који су добили пресуде према његовим ријечима за  наводно почињена кривична дјела за ратне злочине.
Радан Остојић, предсједник Борачке Организације Републике Српске је истакао је је Борачка организација која је створен 1993 године, симбол Републике Српске, а која представља преко 100.000 бораца.

(Семберија инфо)