САСТАНАК СА ПОЉОПРИВРЕДНИМ ПРОИЗВОЂАЧИМА И МЛИНАРИМА :: Semberija INFO ::

 

САСТАНАК СА ПОЉОПРИВРЕДНИМ ПРОИЗВОЂАЧИМА И МЛИНАРИМА


Foto: Semberija info
У згради Градске управе данас је одржан трећи по реду састанак између градоначелника Бијељине Љубише Петровића са пољопривредним произвођачима и млинарима са подручја Семберије. Нажалост, ни на овом састанку није договорена откупна цијена пшеница, а која би задовољила и произвођаче, али и млинаре. Цијена која би задовољила пољопривредне произвођаче износи од 67 до 75 фенинга по килограму.

Данашњем састанку, требали су присуствовати министар пољопривреде, водопривреде и шумарства РС Борис Пашалић и министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац, али након 48 часова од потврде доласка, њихови доласци су отказани, док се из Кабинета премијера Владе РС нико није огласио, рекао је након састанка градоначелник Бијељине, Љубиша Петровић.

-Ми смо добили обавјештење од пољопривредних произвођача и млинара, да су они добили позив на састанак у уторак, у 11 часова у Привредну комору РС. Ми ћемо се сутра, одазвати као Градска управа на тај састанак, како бисмо поновили наше ставове, а то је, да је пшеница опстанак наших пољопривредних произвођача, а не да је политичка роба. Ми ћемо подржати ставове пољопривредних произвођача, јер знамо колика је цијена репроматеријала“, истакао је Петровић и додао да су се данас могла чути различита мишљења пољопривредних произвођача и млинира.



- Пољопривредни произвођачи неће пристати на цијену испод 67 до 75 фенинга по килограму, а максимална цијена коју млинари могу да плате износи 65 фенинга по килограму. Подржавамо став пољопривредних опроизвођача, да она не смије да буде јефтинија од 67 до 75 фенинга по килограму“, истакао је Петровић.

Бошко Радић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије рекао је да постоје велике разлике у мишљењу пољопривредних произвођача и млинара.
 

-Има произвођача који су остали при ставу, да цијена пшенице треба бити 82 фенинга по килограму и да ако буде испод тога треба изаћи на протесте. Такође, било је и приједлога да се не излази на протесте и да пробамо сутра у Привредној комори РС,  нађемо неки компромис и постигнемо неку цијену, која би задовољила млинаре, пекаре и нас пољопривредне произвођаче. Поједини млинари су рекли да ће за своје сталне сараднике испоштовати цијену од 65 фенинга по килограму, а став већине пољопривредних произвођача јесте да та цијена буде од 65 до 70 фенинга по килограму“, казао је Радић и додао да ће отићи састанак у Бањалуку.

Саво Бакајлић, представник регионалног Удружења села Семберије и Мајевице,казао је да је жетва у Семберији при крају и да је много људи већ предало пшеницу, али и да су неки пшеницу ускладиштили на својим домаћинствима.

-Неки су и наплатили, пар млинара је изашло са цијеном од 62 фенинга. Људи су незадовољни, а и ја имам велики притисак од стране пољопривредних произвођача, поготову из удружења. У четвртак ћемо организовати један велики скуп пољопривредних произвођача на Агротржном центру, испред просторија удружења, гдје ћемо дати рокове, а на крају крајева, мораћемо изаћи на протесте,“ рекао је Бакајлић и додао да је став Удружења села Семберије и Мајевице, чији је он представник донијело одлуку да не иду на сутрашњи састанак у Бањалуку.

Лазо Урошевић, пољопривредни произвођач из Мале Обарске казао је да је он до сада предао 20 вагона пшенице у Житопрометов силос, односно Кутјево.

-Цијена још увијек није позната, али обећали су нам  да ће бити као у Србији и плус 3 фенинга на основу транспортних трошкова. Јутрос сам звао, још увијек не знају и то је наша највећа пропаст. Тренутна цијена у Србији је 38 динара, а када се то прерачуна у КМ то је 63 КМ по метру пшенице. То је цијена за ситне произвођаче, без ПДВ – а. Наши млинари не могу купити пшеницу по тој цијени у Србији, односно они ту пшеницу не могу купити испод 70 до 75 КМ метар. Мислим да би реална цијена, овдје у РС била 70 КМ  метар, да и ми нешто зарадимо. Ове године смо свјесни да су сви инпути отушли 4 пута горе, тако да и са тих 70 фенинга ми имамо јако мало“, истакао је Урошевић.

(Семберија инфо)