БИЈЕЉИНА: ОКРУГЛИ СТО О ЗАШТИТИ ИЗЈАШЊАВАЊА ПРИПАДНОСТИ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: ОКРУГЛИ СТО О ЗАШТИТИ ИЗЈАШЊАВАЊА ПРИПАДНОСТИ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА


Округли сто „Како заштитити изјашњавање припадности националној мањини од злоупотреба“, посвећен је разговору кроз четири тематске цјелине које се односе на статус националних мањина, проблеме злоупотребе изјашњавања, дефинисање објективних и субјективних критеријума, те потврђивање статуса националне мањине, као и законске оквире. Циљ организовања је разговор са представницима институција и организација који се баве питањима националних мањина, а организован је уз подршку Мисије ОСЦЕ-а у БиХ и Савјета националних мањина Републике Српске. Правни савјетник при Мисији ОСЦЕ-а Теренска канцеларија Бања Лука Младен Стојчић, рекао је да већ дуже времена сарађују са Савезом националних мањина РС.


-План нам је да помогнемо реализацију Стратегије националних мањина у РС, а један од проблема неведених у Стратегији је злоупотреба изјашњавања националних мањина. Као представници ОСЦЕ-а представљамо међународне инструменте и правила како се та питања рјешавају и надамо се да ћемо доћи до заакључака те покренути питање измјене и допуне закона који рјешавају ово питање, а које су од интереса за националне мањне“, рекао је Стојчић и додао да у пракси постоје злоупотребе у изјашњавању. Фрањо Ровер предсједник Савеза националних мањина РС рекао је да у РС дјелује 14 националних мањина кроз своја удружења.

-Законом је признато 17 националних мањина, а мањине које су чланице Савеза, њих 14 дјелују кроз 40 удружења и имамо добру сарадњу“, рекао је Ровер и додао да је најбројнија украјинска национална мањина, а сви су активни. Он је подсјетио да једном годиншње организују и фестивал националних мањина, а то је и прилика да оцијене рад удружења.

-Ове године ћемо организовати фестивал и у Бијељини, тако да ће то бити прилика да представимо рад удружења“, најавио је Ровер. Предсједавајући Вијећа националних мањина Парламентарне скупштине БиХ Андрија Сваток рекао је да је главна тема округлог стола, како спријечити изјашњавање мањине у сврху злоупотребе, ау сврху личног или партијског интереса.

-Имали смо таквих случајева у пракси, али смо их успјели осујетити“, рекао је Сваток и додао да је неопходно пронаћи модалитете да се спречавају злоупотребе“, рекао је Сваток и додао да су покренуте бројне активности по овом питању. О националним мањинама говорио је и Мирослав Бобрек, представник украјинске заједнице из Градишке.
-Свједоци смо да се национални користи на коректан, али и некоректан начин и због тога је важно разговарати и тражити начине да се спречава злоупотреба“, рекао је Бобрек. Предсједник Удружења Словака Семберија Данијел Штефек рекао је да је одржавање округлог стола изузетно значајно за националне мањине.

-Ово доприноси видљивости националних мањина, јер сврставање национлних мањина у категорије осталих није добро. Свака национална мањина има изражен национални идентитет, своју културу, традицију и језик“, рекао је Штефек.

Семберија инфо