СЊЕЖАНА ЗУБАЦ-ДНС: БУДИ УЧЕСНИК, А НЕ НИЈЕМИ ПОСМАТРАЧ :: Semberija INFO ::

 

СЊЕЖАНА ЗУБАЦ-ДНС: БУДИ УЧЕСНИК, А НЕ НИЈЕМИ ПОСМАТРАЧ


У 21. вијеку жене нису традиционалан ресурс који је ограничен на сферу  домаћинства и породице, желимо да будемо успјешне на више поља.
 
Уколико погледамо свјетску политичку сцену, заиста постоје сјајне жене које раде фантастичне ствари  како за своју локалну заједницу, тако и за државу. Ми, у Босни и Херцеговини, каснимо, али квоте за листе које су уведене могу да буду корисне. Ми, жене се некако стално морамо борити  за свој статус, почев од породице па надаље. Пут до највиших политичких позиција углавном долази уз подршку политичке партије. А управо се недостатак подршке странке процјењује као разлог недовољног броја жена у политици и одлучивању. Ја сам имала срећу да сам члан странке која пружа пуну подршку женама.
 
Та женска енергија је потребна у политици, да на свој начин покуша да ријеши политичке појаве и процесе. Наравно енергија која би била ослобођена свих предрасуда и свих стеротипа и свих оних једноставности којима први корак  урушавају некакав вриједносни систем који жена у политици  има.
 
У претходном периоду било је доста промјена и напретка. Тренд одласка младих људи је, нажалост, присутан.  Млади људи, освештавањем  себе и своје околине о томе да смо дио заједнице, треба да дјелујемо. Судјеловање у самом политичком животу  даје значајан допринос  утицају на одлуке, идеје.  Учествовање младих  мора бити много шире од самог изласка на изборе и давања „иксића“  странкама или кандидатима.
 
Битно је да се пробудиш, као човјек и као родитељ и као жена  и кажеш да желиш да се питаш и одлучујем. Не тражити промјену од других већ бити промјена. Својим активним учешћем у  политичком животу ствараш бољу будућност за  будуће младе људе, ствараш темељ за њихово остајање у БиХ.  Буди учесник, не нијеми посматрач и трпилац свакодневнице.