ТАЧКА ДНЕВНОГ РЕДА „ГРАДСКА ТОПЛАНА“ СКИНУТА СА ДНЕВНОГ РЕДА ЈЕР СЕ ДИРЕКТОР НИЈЕ НИ ПОЈАВИО :: Semberija INFO ::

 

ТАЧКА ДНЕВНОГ РЕДА „ГРАДСКА ТОПЛАНА“ СКИНУТА СА ДНЕВНОГ РЕДА ЈЕР СЕ ДИРЕКТОР НИЈЕ НИ ПОЈАВИО


Foto: Semberija info
Одборници Скупштине града Бијељина усвојили су већину тачака дневног реда на данашњој редовној сједници, али одлуком скупштинске већине нису подржани извјештаји о извршењу Буџета за прва три мјесеца ове године нити Консолидовани извјештај о извршењу Буџета за прошлу годину.

Управо ови извјештаји изазвали су и највеће незадовољство међу одборницима скупштинске већине из Коалиције „Договор за Бијељину“, док градоначелник Љубиша Петровић, с друге стране, не види ниједан разлог за неусвајање истих, осим политичке природе.
 
Одборници скупштинске већине имали су примједбе да су буџетска средства трошена по принципу реалокације са ставке на ставку, што им је био и главни разлог да буду уздржани приликом гласања.
 
Мирослав Миловановић, одборник СНСД-а и шеф Коалиције „Договор за Бијељину“, изјавио је за „Семберија инфо“ да извјештаји нису усвојени управо због тог пребацивања – реалокације са ставке на ставку на одређеним позицијама.


 
„Очигледно да су ови у Одјељењу за финансије имали добре учитеље и научили то радити вјешто, па сада ‚пеглају‚ нерад градоначелника“, рекао је Миловановић.
 
Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине, изјавио је да не види разлог за неусвајање поменута два извјештаја, али је, како је рекао, добро да их одборници нису одбили, него су били уздржани приликом гласања.
 
„У вези Консолидованог извјештаја за 2021. годину, данас смо могли чути доста неаргументованих критика. Нисмо чули, на жалост, нити једну похвалу када је у питању буџет, односно његово извршење, на начин да је суфицит преко пет милиона КМ“, каже Петровић.
Он каже да на сједници нико није поменуо заустављање отимања народног новца, него се на сједници причало о заустављању  капиталних пројеката, истичући да је управо у Бијељини дошло до заустављања пљачкања народног новца.   
 
У дискусијима се, каже Петровић, чуло да је било реалокација финансијских средстава у предузећима, али нико није говорио какво је стање затечено у тим јавним предузећима и да су та предузећа брутално опљачкана.


 
Одборници су, осим поменута два неусвојена извјештаја, усвојили већину тачака дневног реда, док је тачка дневног реда о раду и пословању ЈП „Градска топлана“ скинута са дневног реда, јер се на сједницу градског парламента није појавио директор Топлане.
 
Недолазак првог човјека „Топлане“ на сједницу, одборници из Коалиције „Договор за Бијељину“ оцијенили су крајње неодговорним, а нарочито због чињенице да се ово предузеће налази у тешкој финансијског ситуацији.  
 
„Пема закључку са ванредне Скупштине, Топлана је требало да достави план системских мјера за реструктуирање и стабилизацију овог предузећа, а тај план је достављен, али је ова тачка дневног реда скинута са дневног реда јер директор Топлане није дошао нити је најавио да неће доћи“, рекао је предсједник Скупштине Александар Ђурђевић.
Према његовим ријечима, прилично је неозбиљно расправљати о системском рјешавању проблема у Топлани без менаџмента, односно директора Градске топлане, а нарочито након јавних оптужби да „неко тјера раднике на улицу“, док директор данас није нашао за сходно ни да се појави на сједници.
 
Одборници су усвојили извјештаје о раду за прошлу годину са планом рада за ову годину Дома здравља Бијељина и ЈП “Дирекције за изградњу и развој града”, чије су пословање и менаџмент оцијењени као добар примјер и за друга предузећа.


 
Одборници су усвојили и извјештај о раду за прошлу са планом рада за ову Градског позоришта “Семберија”, уз закључак да се започну неопходне активности да ова културна установа прерасте у Народно позориште, јер би се, између осталог, на тај начин стекли  услови и за средства из републичког буџета.
 
Усвојени су извјештаји о раду за прошлу годину са планом рада за 2022. годину за ЈП „Еко-деп“ и ЈКП „Градско гробље“, те информације о стању здравствене заштите на подручју Бијељине у 2021. годину, о раду и активностима невладиних организација на подручју Бијељине.

На Скупштини су усвојени Извјештај о реализацији програма рада зимске службе на подручју Бијељине у сезони 2021/2022. година, информације о стању незапослености и запослености на подручју Бијељине, Информација о реализацији прољетне сјетве у овој години, те Анализа стања у области омладинског организовања.

У оквиру тачке дневног реда приједлози Комисије за избор  и именовања, Милорад Софренић добио је подршку Скупштине за избор на функцију директора Центра за социјални рад, након проведеног конкурса, док је Бранка Марковић Савчић именована за в.д. директора бијељинског СКУД-а.  

Међу више поднесених и подржаних иницијатива, подршку је добила иницијатива одборнице Мирјане Орашанин из СДС-а која је, у име већег броја грађана, затражила да се испита под којим околностима је изграђена и пуштена у функцију приватна бензинска пумпа у близини бијељинског Дома здравља.

Златан Лазаревић, одборник СНСД-а, констатовао је да бројне поднесене иницијативе, које су добиле подршку Скупштине града, остану мртво слово на папиру, јер не дође до њихове реализације, за шта је оптужио надлежна градска одјељења и Градску управу.
 
„Ми дођемо овде у Скупштини онда као 31 вјеверице. Подносимо иницијативе и шта имамо од тога. Зато се питам да ли више има основа за било какве иницијативе или да се траже нека друга рјешења. То се не односи само на одборнике из скупштинске већине, иста је ситуација и са иницијативама одборника Анке Тодоровић и Мирјане Орашанин, које су имале и добрих приједлога“, рекао је Лазаревић.
Лазаревић је нагласио да предузећа чији су директори из СДС-а и ПДП-а нису предмет ревизије по директиви из Градске управе, док, како је рекао, директори из Коалиције „Договор за Бијељину“ доживљавају висок степен политичког прогона.


 
Према његовим ријечима, Клуб СНСД-а никада неће интервенисати по питању људи који нису радили у складу са законом, али тај посао треба да раде истражни органи, по принципу рад у цјелости, а не селективно.
 
Одборници нису подржали идеју да у Улици Патријарха Павла буде тзв. улица кишобрана, јер, између осталог, нема сагласности станара нити Патријаршије обзиром да се улица налази поред манастира. Тема улице кишобрана ће и даље бити актуелна на овој или некој другој локацији.

Како је на крају сједнице рекао предсједник Скупштине Александар Ђурђевић, током јула ће бити љетна пауза, а наредна редовна сједница Скупштине града биће одржана у августу, а тачан датум биће накнадно утврђен.

(Семберија инфо)