ПАДАЈУ ПРОМЕТ И БРОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У БИЈЕЉИНИ, НОВАЦ ИДЕ КОМШИЈАМА :: Semberija INFO ::

 

ПАДАЈУ ПРОМЕТ И БРОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У БИЈЕЉИНИ, НОВАЦ ИДЕ КОМШИЈАМА


- Подручна привредна комора у Бијељини затражила је од власти у том граду да укину или измијене Одлуку о нерадној недјељи, јер подаци до којих су дошли говоре да је промет у малопродаји пао 10 одсто, исто као и број радника у тој дјелатности.

"Можда су могући неки други модели, јер је Бијељина специфична због великог броја туриста, етно-села Станишићи, великог броја тржних центара итд. Ми не желимо да се упуштамо или преферирамо рјешење које би град Бијељина донио и наша сугестија је да отворите дебату о томе, окупите људе и разговарае јер ми имамо инфорамције од привредника да су погођени том одлуком", рекао је за "Независне новине" Стево Савић, предсједник Подручне привредне коморе Бијељина.

Једна од могућности, како истичу привредници у Бијељини, можда би била и скраћивање радног времена недјељом на начин како је то урадио Зворник, који је ограничио радно вријеме трговина недјељом до 12 сати, али и наглашавају да мјеродавне институције треба да уђу у проблем, анализирају и виде који би то модел био најбољи.

"Нисмо изричито да се ставља ван снаге та одлука, али неки модел треба да се нађе. Сви популистички размишљају, нешто као штите раднике итд. али има Закон о раду који је све прописао", рекао је Савић.

Према ранијим искуствима привредника у Бијељини, Одлука о нерадној недјељи и више је него лоша, и то прије свега јер су многе ствари недоречене. Примјера ради, бензинске пумпе могу да раде, али не могу да продају робу широке потрошње, док мале породичне продавнице које не запошљавају додатну радну снагу не могу да раде и поред тога што често недјељом имају највише промета.

Због забране рада недјељом све више трговачких ланаца региструје се за рад 24 часа, међутим у том случају највише испаштају управо радници, којима се у том случају у рад уводи и трећа смјена.

Иако су у неколико наврата власти у Бијељини тврдиле да процјене о паду промета нису тачне, истичући да то показују и подаци о обрачунатом ПДВ-у, сами привредници наглашавају да то није мјерило јер приходи од ПДВ-а расту свугдје, не само у Бијељини.

"Приходи од ПДВ-а су посљедица високе инфлације и масовних поскупљења свих роба и услуга и то није показатељ", нагласио је Савић, додајући да већ постоје информације о расту промета у већим општинама које граниче с Бијељином, посебно недјељом.

О нерадној недјељи ускоро би могло бити говора и у Бањалуци, гдје Драшко Станивуковић, бањалучки градоначелник, ту тачку покушава прогурати на сједницу дневног реда Скупштине града, међутим скупштинска већина не жели о томе да расправља.

Из града Бањалука у неколико наврата истакли су да је нерадну недјељу у овом граду подржала већина привредних субјеката као и огромна већина радника који су анкетирани у претходном периоду.

(Независне)