Бијељинској болници уручен сертификат ИСО 15189 признат широм свијета :: Semberija INFO ::

 

Бијељинској болници уручен сертификат ИСО 15189 признат широм свијета


Служби за хематолошку и биохемијску дијагностику ЈЗУ Болнице “Свети Врачеви” данас је уручен сертификат ИСО 15189 од стране Института за акредитовање БиХ БАТА.

Сертификација ИСО стандарда 15189 призната је више од 80 земаља широм свијета, а на тај начин лабораторија може остварити сарадњу и вршити размјену података у испитивању не само у нашој држави, него и широм свијета.


Прим. др Нела Митровић, помоћник директора за медицинске послове и конзервативне гране, истакла је на прес-конференцији да је бијељинска болница прва установа секундарног нивоа здравствене заштите у БиХ која је имплементирала стандард 15189. 

 

„Ово је доказ сталног улагања у квалитет здравствених услуга“, рекла је Митровићева, додајући да су лабораторијска испитивања веома важна у пружању здравствених  услуга.

Према њеним ријечима, добијањем акредитације ИСО 15189 испуњава се визија ЈЗУ Болнице „Свети Врачеви“, а то је да остане најпрепознатљивија болница секундарог нивоа и дијелом терзицијалног у сјевероисточном дијелу Републике Српске.

„Да би смо то остали руководство, на челу са нашим директором, морало је да стално ради и да се брине о квалитету услуга, а то се управо добија овим стандардима. У низу стадарда које смо добили, ИСО 9001, радимо на стандарду 22301“, рекла је прим. др Нела Митровић.



Она је нагласила да се стандардом ИСО 15189 доказују  три кључне компоненте лабораторије, а то су интегритет, непристрасност и компетентност.  

Мр сц Дражан Приморац, директор Института за акредитовање БиХ БАТА, изјавио је да су резултати добијени у акредитованој лаборатији међународно признати.

„Остали бенефити су смањење ризика кориштењем добро структурираних најбољих пракси, препознавање и промовисање техничке оспособљености особља, осигурање да су резултати и испитивања клијената технички ваљани“, рекао је Приморац.

Према његовим ријечима, акредитација уноси повјерење и степен признања заинтересованим странама и доноситељима одлука, побољшава мотивацију запосленог особља и смањује њихове грешке, помаже у развоју додатних   активности, програма, усавршавања, планирања развоја и других циљева.

„Предности акредитације су стандардизација свих процеса у лабораторији, одговорност сваког члана тима, увјерљивост резултата, боља комуникација услуга са корисником услуга", истакао је Приморац.  


Семберија инфо - З.Кусмук