НАУЧНИ СКУП НА ФАКУЛТЕТУ ПОСЛОВНЕ ЕКОНОМИЈЕ БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

НАУЧНИ СКУП НА ФАКУЛТЕТУ ПОСЛОВНЕ ЕКОНОМИЈЕ БИЈЕЉИНА


Економски изазови у условима убрзаних глобалних промјена

Данас је у амфитеатру Факултета пословне економије Универзитета у Источном Сарајеву одржан научни скуп под називом „ЕКОНБИЗ 2022“ на тему „Економски изазови у условима убрзаних глобалних промјена“.

Организатори овогодошњег скупа су Факултет пословне економије Универзитета у Источном Сарајеву, Економски факултет Универзитета у Београду, Економски факултет Универзитета у Нишу, Економски факултет Универзитета у Новом Саду, Економски факултет Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици, Економски факултет Универзитета у Крагујевцу, те Привредне коморе Републике Српске и Подручне привредне коморе Бијељина.
 

Професор др Весна Петровић, декан Факултета пословне економије Бијељина рекла је да се ове године одржава јубиларни 10. по реду научни скуп, те да је  на адресу Факултета пословне економије у Бијељини пристигло 56 пријава за научне и стручне радове и  да  овогодишњем научном скупу присуствује стотину учесника.
-Ове године изузетна нам је част и задовољство, јер нам нам је пленарни говорник професор др Мирослав Јовановић са Института за глобалне студије Униврезитета у Женеви. Одлучили смо да на ову тему, „Економски изазови у условима убрзаних глобалних промјена“ имамо само једно пленарно излагање и да након тога радимо у пет одвојених секција. Све радове смо подијели у пет група по научним областима и све што је везано за економску теорију и праксу“, казала је Петровићева.

Професор др Мирослав Јовановић, професор на Институту за глобалне студије Универзитета у Женеви и изразио је задовољство јер може да подијели искуства Швајцарске јер сматра да овај регион никада неће приступити Европској унији.

-Овај регион треба да се припрема на такав начин да из ове ситуације извуче оно што је најбоље и треба да се учи из искуства држава као што су Израел, Швајцарска, Норвешка... Јер, постоји живот и успех и изван ЕУ, која је сада у великој кризи, јер у назад 15 година не могу ни око чега битног да се договоре. Она је постала једна институција која је нестабилна јер је битне земље напуштају и она је нефункционална. Једна од земаља која је врло наклоњена, поготову РС је Израел и од њих треба учити много више него од осталих“, истакао је професор Јовановић.
Сретен Ћузовић, редовни професор Економског факултета у Ниша истакао је да му је задовољство што по 10. пут учествује на Научном скупу „Еконбиз“ , али и што учествује у овом према његовим ријечима задивљујућем и застрашујућем времену.

-Моја данашња тема је „Дигитални човек“, односно “Човечанство 2“ и отвара се питања, да ли су ове дигиталне технологије, поред господара моћи, глобалног преструктурирања наше планете загосподариле над свима нама“, казао је Ћузовић.
Професор др Срђан Лалић, проректор Универзитета у Источном Сарајеву  рекао је да „Еконбиз“ прилика да се окупе професори из региона са циљем да се са економског аспекта уочи гдје се гријешило у блиској прошлости и зашто се дошло у данашње стање, али и да се дају одређене препоруке путем закључака како унаприједити економију нашег региона, али и научно – истраживачки рад на Факултету пословне економије Бијељина и Универзитету у Источном Сарајеву.
Вера Зеленовић,  професор на Економском факултету у Суботици са одјељењем у Новом Саду изразила је своје задовољство јер 10 година имају изванредну сарадњу са Факултетом пословне економије Бијељина и изразила жељу да се ова успијешна сарадња настави и у будућности.

Тања Вујовић, декан Економског факултета Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици, казала је да дужи низ година имају активно учешће у организовању научног скупа „Еконбиз“.
-Теме на скупу су увек инспиративне, интересантне и изазовне за нас истраживаче. Наши истраживачи, али и ја са њима ове године смо се бавили питањима тржишта рада и свим променама које настају како у оквиру захтева које тржиште рада поставља, односно бавимо се проблематиком потребе за непрекидним усавршавањем“, истакла је Вујовићева.

Семберија инфо