МИНИСТАР ЛУЧИЋ И ГРАДОНАЧЕЛНИК ПЕТРОВИЋ УРУЧИЛИ КЉУЧЕВЕ ЗА СТАНОВЕ РОМСКИМ ПОРОДИЦАМА :: Semberija INFO ::

 

МИНИСТАР ЛУЧИЋ И ГРАДОНАЧЕЛНИК ПЕТРОВИЋ УРУЧИЛИ КЉУЧЕВЕ ЗА СТАНОВЕ РОМСКИМ ПОРОДИЦАМА


Foto: Semberija info
Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ Милош Лучић, градоначелник Љубиша Петровић и директор Канцеларије "Каритаса" у БиХ Данијел Бронкал, уручили су кључеве за зграду за стамбено збрињавање шест социјално угрожених ромских породица у Новом насељу (Финцов салаш). Ријеч је реализацији Спорузума о међусобним односима између Каритаса Швајцарске и Града Бијељина о реализацији Пројекта стамбено збрињавање Рома 2018. - 2019. године у Граду Бијељина, односно Имплементација акционог плана БиХ за рјешавање проблема Рома у области стамбеног збрињавања Рома и побољшања статуса и услова становања, као и социјалне инклузије. Укупна вриједност пројекта је 484. 400 КМ, од чега је Министарство за људска права и избјеглице БиХ издвојило 100. 000 КМ, Каритас Швајцарске 243. 600 КМ и Град Бијељина 140. 800 КМ, а обавеза Града била је и да обезбиједи комплетну инфраструктуру и потребну документацију.

-Министарство годинама сарађује са Градом Бијељина у инклузији ромске популације у друштво и у стамбеном збрињавању. Протеклих година заједно са разним донаторима и локалним заједницама издвојили смо више од 50 милиона КМ за стамбено збрињавање Рома, а министарство има и грантове који се тичу запошљавања, здравственог осигурања и социјалне заштите и посредством завода за запошљавање издваја скоро 600.000 КМ и на тај начин утиче да инклузију ромске популације“, рекао је министар Лучић. Он је додао да је са градоначелником Петровићем разговарао и о стамбеном збрињавању избјеглих и расељених лица на подручју града гдје ће настојати да се ријеши статус око 150 породица које живе у алтернативном смјештају у насељу Пет језера.



-У преговорима смо били са ОЕБС-ом који се обавезао уговором за те смјештаје када су се градили и надамо се да ћемо то ријешити како би објекти прешли у власништво породица који у њима станују", рекао је Лучић. Директор Канцеларије "Каритаса" у БиХ Данијел Бронкал  је истакао успјешну сарадњу са Министарством, Градом Бијељина и НВО "Отахарин".

-Каритас је издвојио 50 одсто средстава за градњу овог објекта захваљујући донаторима, владама Лихтенштајна и Швајцарске“, рекао је Бронкал и додао да је ово само дио пројекта који ове организације реализују и који укључује едукацију и запошљавање не само ромске популације. Градоначелник Љубиша Петровић је подсјетио да је ријеч о другој по реду згради за ромске породице са више од 30 дјеце. Он је најавио почетак градње још једног објекта у септембру, с обзиром да је у току процес избора извођача радова.

-У разговору са министром покренуто је и питање рјешавања алтернативног смјештаја у насељу Пет језера, да се ти људи не осјећају као грађани другог реда јер сваке двије године морају да мијењају документе. Крајње је вријеме да се ријеши то егзистенцијално питање крова над главом", рекао је Петровић. У име ромских породица за додијељене станове захвалио се Сенад Алимановић, који има петочлану породицу.

(Семберија инфо)