МАТИЈА БЕЋКОВИЋ У ПОСЈЕТИ БИЈЕЉИНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ :: Semberija INFO ::

 

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ У ПОСЈЕТИ БИЈЕЉИНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ


Академик Матија Бећковић данас борави у посјети Бијељини. У оквиру плана његове посјете данас је посјетио и Гимназију „Филип Вишњић“ гдје се ученицима и наставном особљу обратио пригодним говором у којем је скренуо пажњу на важност учења и хода путевима који су раније искрчили наши научници.

-Ево гледам ова лица која се налазе на зиду ваше школе. Неке од њих сам лично познавао. Иву Андрића, Милоша Црњанског, напримјер... Ено га горе Јован Дучић. Он је био учитељ у Бијељини тако да ви сви, који сте сада овдје ученици можете да имате тај путоказ који Јован Дучић није имао, и можете га стићи. Он се није зауставио док није постигао све што је себи задао. Гледам сва ова лица и не знам који је бољи примјер. Сви су они почели ни од чега. Ево га, Иво Андрић, он је био код своје тетке. У Вишеграду. Наш патријартх Павле је био код тетке. И наш Никола Тесла је био код тетке. Значи , тетка би могла бити нека велика просвјетна установа“, закључио је са осмјехом своје обраћање академик Бећковић.



За крај дружења, на молбу из публике, академик је из своје мале биљежнице присутнима изрецитовао своју пјесму „Ниси ти више мали“.

Ниси ти више мали
 
Догодине ћеш у школу
Дај више буди чоек
Алал му мајка

Ниси ти више мали

Како то седиш
Што ту стојиш
Где тако гледаш
О чему причаш
Како то једеш
Чему се смејеш
Мој темељковићу

Ниси ти више мали

Играј се фино
Иди мирно
Седи згодно
Гледај право
Шали се озбиљно
Причај поштено
Домаћи сине
Мајчин домаћине

Ниси ти више мали

Где идеш
Шта ћеш ти тамо
Што стојиш
Шта ћеш ти ту
Где зуриш
Шта има тамо да се види
Што лежиш
Лежаћеш довољно
Поштенбрате

Ниси ти више мали
...