Скупштина Града Бијељина: Усвојен ребаланс буџета :: Semberija INFO ::

 

Скупштина Града Бијељина: Усвојен ребаланс буџета


На 29. сједници Скупштине Града, усвојен је Приједлог ребаланса буџета за 2019. годину који је увећан за девет милиона КМ, односно, седам милиона из кредитних средстава и два милиона КМ по основу повећаних прихода од ренте.

Начелник Одјељења за финансије Славко Башић је у обраћању одборницима истакао да су испоштоване процедуре и одлуке за ребаланс буџета чији износ је 58 милиона и 31. 000 КМ, односно да је буџет увећан за девет милиона КМ. Он је подсјетио да је кредит од седам милиона КМ намјенски и да је 4, 9 милона КМ усмјерено на завршетак канализационе мреже, за изградњу треће санитарне ћелије на Регионалној депонији „Бријесница“ износ од 1,6 милиона КМ, а 500. 000 КМ за изградњу  рефлектора на градском стадиону.

Опозициони одборници нису подржали ребаланс буџета, а у име клуба одборника СНСД-а Александар Ђурђевић је истакао да се мало средстава издваја за омладину, као и за подстицај за мала и средња предузећа, те да се мора озбиљније приступити пројектовању буџета у наредном периоду.



Предсједник Скупштине Славиша Марковић је изразио задовољство ефикасним радом одборника, што је ребаланс усвојен и што је сједница протекла у коректној атмосфери.

-Одборници су усвојили ребаланс буџета који је веома важан документ за функционисање Града, а усвојене су и веома важне тачке дневног реда које се односе на утврђивања општег интереса ради провођења поступка експропријације у сврху изградње јавне паркинг гараже. Планирамо да се у току године почне са реализацијом овог значајног пројекта, а  такође је усвојен и Приједлог одлуке о основаности утврђивања општег интереса ради провођења експропријације у сврху изградње источне трибине и помоћних терена у склопу комплекса стадиона „Радник“. Циљ нам је да наш клуб испуни све услове који су предвиђени за одржавање међународних утакмица и вјерујем да ће се то благовремено ријешити, рекао је Марковић.

Оба приједлога су подржали сви присутни одборници на сједници Скупштине, а на сједници је разматрана и Информација о стању запослености на подручју града, као и Информација о стању незапослености на подручју града, закључно са 31. 5. 2019. године.

-Ријеч је о редовним извјештајима које добијамо од филијале Завода за запошљавање у Бијељини, а оно што је забрињавајуће је податак да је велики број радне снаге са подручја Бијељине у посљедњих годину дана отишао у иностранство. То је нешто што је сигнал и аларм да руководство Града Бијељина и Републике Српске проналазе рјешења по овом питању, рекао је Марковић.

Пред одборницима је био и Извјештај о реализацији прољећне сјетве у 2019. години и припремама за жетву стрних жита, а према ријечима предсједника Скупштине, забрињавајући је податак да је број газдинстава на подручју Семберије смањен за скоро четири хиљаде.

-На сједници смо имали конкретне приједлоге да се по овом питању одржи тематска сједница, да позовемо ресорног министра и да сви заједно разговарамо о проблемима и да заједно проналазимо најбоља рјешења, закључио је Марковић.

Пажњу одборника привукла је тачка дневног реда која се односила на омладинску политику града, а опозициони одборници су изјавили да се не издаја довољно средстава за пројекте који би допринијели да млади људи буду заступљени и мотивисани за останак на овим просторима. Предсједник клуба одборника СДС-а Јован Гајић је нагласио да се води рачуна о младим људима кроз финансирање бројних пројеката на подручју Семберије и да нема потребе политизовати ову тему.

-На подручју Града Бијељина се води рачуна о положају младих људи, а један од показатеља је и чињеница да се поред финансирања квалитетних пројеката, средства усмјеравају у спортске клубове који окупљају младе људе, затим за културно умјетничка друштва и удружења која су посвећена раду младих људи. Сви знамо да увијек може више и боље, а Град Бијељина је један од градова који се управо залаже за бољи и квалитетнији живот младих људи, рекао је Гајић.

Предсједник Скупштине Славиша Марковић подсјетио је да је кључна институција за дефинисање и креирање омладинске политике Министарство породице, омладине и спорта и нагласио да локална заједница чини све да подржи и задржи младе људе. 
- Наш циљ није политизовање већ реализација конкретних и квалитетних рјешења за наше младе суграђане, закључио је Марковић.

На сједници је усвојен и Приједлог одлуке о стамбеном збрињавању особа које се враћају по основу споразума о реадмисији кроз имплементацију пројекта „Интегрисани програм подршке за реинтеграцију повратника по основу споразума о реадмисији-фаза три“, Приједлог измјене програма кориштења средстава прикупљених на рачуну посебних намјена по основу прихода од боравишне таксе за 2019. годину, а средства ће бити усмјерена за Пантелинске свечаности и прославу Нове године.

Усвојена је и одлука о смјени директора Агенције за мала и средња предузећа. На мјесто досадашњег директора Славише Јовановића, за вршиоца дужности је именована Татјана Благојевић из Покрета за Бијељину. Одборници Скупштине Града, одржаће још једну сједницу у јулу, када би требало да се усагласе приједлози за награде и признања за свечану сједницу која ће одржати 24. септембра.

Семберија ИНФО/О.Стјепановић
Фото: Град Бијељина