БИЈЕЉИНСКИ ВОЛОНТЕРИ ПРВИ У РЕПУБЛИЦИ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНСКИ ВОЛОНТЕРИ ПРВИ У РЕПУБЛИЦИ


Foto: Semberija info
На Палама је 28. маја одржано Републичко такмичење у пружању прве помоћи у категоријама подмлатка и омладине Црвеног крста Републике Српске. Овогодишњем, 25. по реду такмичењу присуствовало је више од 180 такмичара. Најбољи резултат у категорији омладине остварила је екипа Омладинског клуба Градског одбора Црвеног крста Бијељина. Друго мјесто је освојила екипа бањалучке Медицинске школе док је треће мјесто заузела екипа Средњошколског центра „Приједор“.
 
Освојено прво мјесто било је непосредан повод данашњег пријема који је за побједничку екипу из Бијељине уприличио градоначелник Љубиша Петровић.
 
-Често понављам да мисија Црвеног крста долази до изражаја у ванредним ситуацијама и катастрофама. У међувремену, између ванредних ситуација ми се припремамо за њих. Радимо сваки дан са дјецом, такмичимо се, укључили смо и основне и средње школе, све са циљем да направимо правог волонтера“, рекао  је Перица Глигић, секретар Градског одбора Црвеног крста Града Бијељина. Он је изразио задовољство чињеницом да је у веома јакој конкуренцији управо екипа волонтера бијељинског Црвеног крста освојила прво мјесто.


 
-Оно што успјех наших волонтера чини још већим јесу отежани услови у којима они функционишу, почевши од просторија у којима раде и опреме за увјежбавање пружања прве помоћи. Данас смо се договорили да ће Градска управа Града Бијељина предузети потребне кораке како би набавила опрему која је потребна нашим волонтерима за будуће вјежбање и учење,“ истакао је градоначелник Петровић и пожелио волонтерима срећу и успјех на државном такмичењу БиХ на које су се пласирали.
 
Такмичења из прве помоћи се одвијају на полигону гдје организатори за такмичаре припремају одређене ситуације у којима они морају показати своје вјештине и знање из прве помоћи. Задане ситуације укључују маркиранте, односно глумце који имају реалистичне „повреде“ и судије.
 
-У таквим ситуацијама судије оцјењују брзину реакције и приказано знање у санирању затечене повреде. Ту долазе до изражаја финесе прве помоћи и ту се види  права разлика између такмичара. Ово такмичење, као и свако друго, није било лако али смо се добро припремили и освојили прво мјесто за наш град“, изјавила је Рада Бојанић, члан побједничке екипе ГО Црвеног крста Града Бијељина.


 
Предсједник омладине Градског одбора Црвеног крста Града Бијељина, Лука Милошевић истакао је понос због оствареног резултата, упркос отежавајућим условима у којима ова екипа бијељинских волонтера ради, вјежба и учи. Позвао је све заинтересоване младе са подручја Бијељине да се придруже волонтерима Црвеног крста.
 
-Поред овог такмичења, волонтери Црвеног крста Града Бијељина су, од почетка ове године учествовали у читавом низу хуманитарних акција које су имале за циљ помоћи нашим суграђенима“, рекао је Милошевић.
 
(Семберија инфо)