БИЈЕЉИНА: СВЈЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: СВЈЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ


Поводом Свјетског дана заштите животне средине, под слоганом „Само једна Земља“, у Градском парку у Бијељини, организован је музичко-забавни прогам за дјецу и креативна радионица цртања кредом на бетону. Организатори су се потрудили да организују и квиз о екологији, природњачке експерименте и предавања уз анимације и маскоте.



Поред Градске управе, суорганизатори ових активности су Дјечији вртић „Чика Јова Змај“, као и еколошке секције Гимназије „Филип Вишњић“ и Економске школе. Градоначелник Љубиша Петровић није крио задовољство што се велики број малишана у пратњи еодитеља окупио у парку, како би сви заједно уживали и дружили се.



- Ово је један од љепших догађаја у нашем граду, јер парк је препун наших најмлађих становника, а ми старији се трудимо да их од малих ногу учимо колико је неопходно чувати животну средину и да отпад бацају на мјеста која су за то предвиђена. За здраву животну средину дјецу од малих ногу треба припремати да знају како очувати биљни и животињски свијет, да је развијена еколошка свијест, улагање у будућност“, рекао је градоначелник Петровић и најавио да ће Градска  управа радити интензивно на озелењавању града, да ће се изградити још велики парк у насељу Кнез Иво од Семберије, а реновираће се и дјечије игралиште на локалитету Бордашев сокак.


 

- Трудићемо се да наш град има што више зелених површина, што ће допринијети квалитету живота свих наших грађана“, рекао је Петровић.


Директор Вртића „Чика Јова Змај“ Славиша Вујановић нагласио је да се у овој устави константно ради са малишанима о значају здраве животне средине.




- Наши малишани су имали активно учешће у обиљежавању „Априла мјесеца чистоће“, са њима активно радимо и по порограму рада у нашој установу, јер сви знамо да се од малих ногу уче и прихватају све добре ствари по питању екологије. За обиљежавање Свјетског дана заштите животне средине, под слоганом „Само једна Земља“, изабрали смо Градски парк, јер на најбољи начин схватамо значај здраве и очуване животне средине“, рекао је Вујановић.



Ученик Стефан Папић из еколошке секције Економске школе нагласио је да сви треба да схватимо колики је значај заштите и очувања животне средине.
- За најмлађе суграђане смо припремили едукативни и такмичарски квиз. Поред тога што ће много научити, добијају и награду учешћем у квизу који смо им припремили, а награде су слаткиши, сокићи и биоскопска карта“, рекао је Папић.



Поред ове активности у Градском парку, програм се наставља у Еко визитор центру „Језера“ , потом је планирано скупљање отпада крај Павловић пута. Од  13.30 часова биће представљена кампања за ревитализацију старог дринског тока „Дринице“ и за успостављање заштићеног подручја у барском систему Старача и тока Дринице, а од 14 до 15 часова слиједи панел дискусија о стању животне средине на подручју Града Бијељина.

Суорганизатори ових активности су УГ „Еко пут“, ПЕЗ „Ренесанса“, ПЕД „Мајевица“, УГ „Ада“, Паневропски универзитет „Апеирон“ и Музеј Семберије.


Семберија инфо - О. Стјепановић