ДЕЛЕГАЦИЈА РИТЕ УГЉЕВИК НА КОНГРЕСУ РУДАРСТВА У БЕОГРАДУ :: Semberija INFO ::

 

ДЕЛЕГАЦИЈА РИТЕ УГЉЕВИК НА КОНГРЕСУ РУДАРСТВА У БЕОГРАДУ


Делегација Рудника и Термоелектране Угљевик учествовала је на овогодишњем Конгресу рударства (Белграде Мининг Цонгресс 2022) одржаном у Београду.


Након двогодишње паузе због пандемије, конгрес је поново одржан у Србији ове недјеље, а делегацију РиТЕ Угљевик чинили су извршни директор за производњу угља и развој рудника Драгиша Видаковић, руководилац РЈ Рудник Раде Косановић и инжењери Рудника. 

Отварању конгреса присуствовао је и генерални директор РиТЕ Угљевик Чедомир Стојановић.
Учесници конгреса имали су прилику да размјене мишљења са стручњацима из области рударства, али и водећим свјетским и европским произвођачима рударске опреме и машина.

Како су истакли из делегације РиТЕ Угљевик, конгрес је посебно важан из угла праћења најновијих технолошких достигнућа у рударству. 

“Важно је присуство руководећег и техничког особља рудника на једном оваквом скупу да би се проширила знања. Пред нама је вријеме пуно изазова и циљ је да га дочекамо што спремније. Желимо адекватно испратити технолошки напредак јер је то један од предуслова унапређења производње на руднику Угљевик. Надоградњом постојећих капацитета новим технолошким достигнућима можемо повећати искориштеност капацитета и олакшати рад и одржавање опреме”, рекао је извршни директор за производњу угља и развој рудника Драгиша Видаковић.
Он је додао да угљевички гигант и у наредном периоду жели оправдати статус једног од најуређенијих и технолошки најопремљенијих рудника у региону.

“Уз подршку Електропривреде и Владе Републике Српске, желимо као и до сада, наставити набавку нове, технолошки модерније опреме и обезбиједити квалитетну производњу у континуитету”, истакао је Видаковић. 
На конгресу је било ријечи и о смањењу емисије штетних гасова. 

“Међународне институције позивају на смањење емисије ЦО2 с циљем редукције производње угља без обзира на тренутну енергетску ситуацију. Због тога је пред нама изазован задатак – поштовати све еколошке норме и стандард, а не угрозити континуитет снабдијевања наше електране угљем, а самим тим и производњу електричне енергије”, рекао је Видаковић.