ОДРЖАН КВИЗ „ЋИРИЛИЦЕ, ЧЕДО МОЈЕ“ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАН КВИЗ „ЋИРИЛИЦЕ, ЧЕДО МОЈЕ“


Foto: Semberija info
Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, организовало је вечерас у Епархијском културном центру Епархије зворничко-тузланске, квиз под називом „Ћирилице, чедо моје“. На квизу су се такмичиле екипе ученика из основних школа „Свети Сава“ Бијељина, „Вук Караџић“ Бијељина, „Кнез Иво од Семберије“, Бијељина, „Јован Дучић“, Бијељина, „Свети Сава“ Црњелово, „Дворови“ Дворови, „Петар Кочић“ Бродац, „Петар Петровић Његош“ Велика Обарска и “Свети Сава“ Лопаре.



Славиша Микић, предсједник Градског одбора „Просвјете“ каже да се у самом имену квиза „Ћирилице, чедо моје“, налази сва суштина онога што „Просвјета“ жели поручити српском роду.



-Данас је ћирилица угрожена и  запостављена у свим сверама живота. Ако кажемо „Ћирилице чедо моје “, онда знамо како се треба опходити према чеду и шта од њега очекујемо. Ћирилицу би смо могли третирати и као мајку, као нешто  што нас је сачувало кроз вријеме, заједно са нашим језиком и другим елементима наше културе али је она данас у таквом стању, да се ми према њој морамо опходити као начему што је свето, баш онако како се мајка опходи према свом чеду”, нагласио је Микић.


 
На квизу су учествовали ученици од шестог до деветог разреда и њихови наставници српског језика и историје. Квиз  није имао такмичарски карактер, био је афирмативан и његов циљ је да се ученици и млади подстичу да користе ћирилицу у сваком облику.



Дуња Грбовић, ученица ОШ„Вук Караџић“ Бијељина, каже да ћирилицу и ван школе користи  веома често и истиче да знање о језику и писму треба стално обнављати.



-Уколико не користимо често ћирилицу, она ће нестати а тако ће нестати и наш језик”, сматра Дуња и додаје да њени вршњаци нажалост ,све рјеђе користе ово писмо.

(Семберија инфо)