БОЛНИЦА "СВЕТИ ВРАЧЕВИ": ПРВИ КОРАК У РАЗВОЈУ ЕЛЕКТРОФИЗИОЛОГИЈЕ - ПОЧЕТАК РАДА КРИОАБЛАЦИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

БОЛНИЦА "СВЕТИ ВРАЧЕВИ": ПРВИ КОРАК У РАЗВОЈУ ЕЛЕКТРОФИЗИОЛОГИЈЕ - ПОЧЕТАК РАДА КРИОАБЛАЦИЈЕ


Проф. др Лазар Ангелов,са својим тимом из бијељинске болнице „Свети Врачеви“, извео је у ангио сали двије процедуре код пацијената са поремећајем срчаног ритма, од којих је један пацијент из Бијељине, а други из Источног Сарајева.  Ријеч је о Криобалон катетерисаној аблацији атријалне фибрилације која се први пут изводи у овом дијелу Републике Српске. Криоаблација је минимално инвазивна процедура којој се приступа када је медикаментозно лијечење неуспјешно. 



Према ријечима проф. Ангелкова, атријална фибрилација је најчешћа срчана аритмија у свакодневној клиничкој пракси  и представља око 60 одсто свих аритмија које се јављају. 
“Поремећаји срчаног ритма су данас толико чести да можемо рећи да се ради о неинфективној епидемији, а дјеловање антиаритмика је пролазно. Аблација је најбољи начин лијечења атријалне фибрилације. У електрофизиологији данас се најчешће примјењују радиофреквентна и крио – енергија, са проценатом успјешности од 75 до 85 процената, с тим што је криоаблација безбједнија процедура за пацијента. Захваљујем се проф. др Златку Максимовићу који је за мање од четири мјесеца успио да нам омогући извођење ове процедуре у којој имам деценијско искуство и које ћу пренијети младим генерацијама љекара у бијелинској болници. Нјеном примјеном направили смо  крупан корак у развоју  електрофизиологије по чему ће бијељинска болница бити  препознатљива”, рекао је проф. др Лазар Ангелков. 



“Имамо срећу што у својим редовима имамо водећег аритмолога на Балкану проф. др Лазара Ангелкова који живи и ради у Бијељини, уз чију помоћ ћемо развити електрофизиологију у нашој установи и тиме олакшати лијечење наших пацијената не само у бијељинској регији него у Републици Српској. Овом приликом желим да поздравим одлуку Фонда здравственог осигурања Републике Српске којом се омогућава свим осигураницима из Српске да бирају болницу у којој ће се лијечити. Тиме квалитет долази до изражаја, а ми ћемо у наредном периоду још више радити на томе”, рекао је директор Болнице “Свети Врачеви” проф. др Златко Максимовић. 

Због употребе рендгенског зрачења процура криоаблације је контраидикована код трудница, код акутног крварења или инфекције. Љекар на основу здраственог стања пацијента процјењује када ће се процедура обавити. Криоаблација се углавном добро подноси и најчешће се пацијент већ у року од 24 сата отпушта кући.

Семберија инфо