ПРИКАЗАН КРАТКИ ФИЛМ УЧЕНИКА ЕКОНОМСКЕ ШКОЛЕ :: Semberija INFO ::

 

ПРИКАЗАН КРАТКИ ФИЛМ УЧЕНИКА ЕКОНОМСКЕ ШКОЛЕ


Foto: Semberija info
У Центру за културу „Семберија“ вечерас је приказан кратки филм који су у склопу УПСХИФТ пројекта снимили ученици Економске школе у Бијељини.

УПСХИФТ програм је настао у УНИЦЕФ-овој Канцеларији за иновације и спроводи се у 38 земаља свијета. Овогодишњу, пету по реду УПСХИФТ-ову радионицу имплементира Хуманитарна организација „Генесис Пројецт“ из Бањалуке уз финансијску подршку УСАИД-а у БиХ и сагласност Министарства просвјете и културе РС.

Циљ пројекта је анимирати младе на друштвено активно понашање. Током припрема ученици су имали задатак да уоче одређену форму друштвено штетног понашања у својој локалној заједници, да га заједно анализирају, понуде потенцијалне могућности рјешавања проблема те пронађу ефикасан начин на који своја сазнања могу представити широј друштвеној заједници.

Међу пет тимова чије су идеје награђене и подржане грант средствима нашли су се и ученици Економске школе у Бијељини окупљени у тиму под називом  „Респецт“ који чине: Катарина Стевић, Јелена Петрић, Николина Ланцушки, Драган Вулин и Катарина Божић. Они су у пројекат ушли са темом „Како смањити присутност насиља и подићи свијест о самом постојању насиља и његовим посљедицама у адолесцентским партнерским везама“.



Као резултат побједничке идеје настао је кратки филм на тему насиља у адолесцентским партнерским везама под називом „Кад љубав боли“. Све активности око настанка филма, током претходна два мјесеца изузев снимања и монтаже, обавили су чланови тима Респецт.

-Тема је јако осјетљива, о њој се не говори често јер се увијек у фокус стављају одрасли и насиље у њиховим везама. Зато смо се ми одлучили посветити адолесцентима. Сами смо свједоци великог броја случајева насиља у адолесцентским везама. Из тог разлога смо одлучили дићи глас и скренути пажњу јавности и самих адолесцената на овај проблем као и на начине како се он може ријешити. Млади који су жртве у оваквим везама постају асоцијални, губе повјерење у себе и друге, губе самопоуздање и самопоштовање као и представу како љубав заправо треба да изгледа“, рекла је за „Семберија ИНФО“ Катарина Стевић, предсједник Савјета ученика ЈУ Економска школа Бијељина.

(Семберија инфо)