ОРАШАНИН: ОГРАНИЧЕЊЕ ЦИЈЕНЕ ХЉЕБА ЈЕ ОДАВНО ТРЕБАЛО УВЕСТИ :: Semberija INFO ::

 

ОРАШАНИН: ОГРАНИЧЕЊЕ ЦИЈЕНЕ ХЉЕБА ЈЕ ОДАВНО ТРЕБАЛО УВЕСТИ


Ограничење цијене хљеба у Републици Српској је једна од мјера коју је већ одавно требало увести у циљу ублажавања инфлационог удара на ионако низак стандард грађана, поручила је Мирјана Орашанин, члан Главног одбора СДС.
 
Она каже да је ограничавање цијене одређене врсте хљеба, унапријед одређене грамаже, на 1 КМ – прихватљива мјера за наше грађане.
 
„То би била мјера која би колико-толико олакшала нашим грађанима преживљавање у условима енормног повећања цијена свих животних намирница, али и осталих потрепштина, а нарочито најугроженијих слојева становништва“, истиче Орашанин.
 
Поручује да је у условима кризе неопходно да сви учесници у промету на неки начин подијеле терет кризе и инфлације, а никако да сав тај терет падне на плећа крајњих потрошача, тј. грађана.
 
„Пекари се жале и кажу да их нико не може натјерати да производе са маржом у минусу, ако је то заиста тако. Кризне ситуације су момент  када држава треба да покаже своју снагу и у погледу безбједности и у погледу економије. Дакле у условима инфлације са којом смо суочени Влада је та која треба да да одговор и да реагује – у томе се огледа њена снага“, наводи Орашанин.
 
Поставља се питање, додаје она, да ли Влада има снаге да “натјера” пекаре да одређену врсту хљеба продају по 1 КМ, и  којим мјерама? 
 
„Могла би да интервенише са робним резервама пшенице, или на неки начин да субвенционише пекаре за тај дио губитка. Већ почетком године знали смо каква нас година и криза очекују. Владајућа структура је требала да интервенише овог прољећа подстичући сјетву пшенице, интервенишући да се омогућити максимална сјетва, гарантовати откуп пшенице и на тај начин обезбиједити јефтину пшеницу за јесен и зиму који нам долазе“, каже Орашанин.
 
Бојим се, наводи она,  да  смо ту јединствену прилику пропустили.
 
„Сада нам остаје нам да чекамо зиму и надамо се да ће Влада на неки начин помоћи грађанима да преживе“, наводи Орашанин.