ПОЧЕО ЛИКОВНИ САБОР НА МАЈЕВИЦИ :: Semberija INFO ::

 

ПОЧЕО ЛИКОВНИ САБОР НА МАЈЕВИЦИ


У Лопарама је вечерас почео Ликовни сабор "Мајевица 2019" на којем ће до уторка, 25. јуна, учествовати академски сликари из Србије, Републике Српске и БиХ.

Сабор је у Центру за културу и информисање општине свечано отворио начелник општине Лопаре Радо Савић и захвалио умјетницима који већ дванаест година долазе на Мајевицу и помажу у промоцији њених природних љепота. 

"Њихова дела која су нам оставили из претходних ликовних сабора су отишла у скоро све европске државе и на све континенте", рекао је Савић новинарима. 

Он је најавио подршку овој манифестацији и убудуће и додао да је општина Лопаре подршку за овогодишњи скуп умјетника добила од Савјета министара. 

Мирко Стевић, директор Центра за културу и информисање који је организатор Ликовног саборовања заједно са "Атељеом 313", истакао је да је овакав догађај веома значајан за општину Лопаре, будући да након њега остају врло значајна ликовна дjела. 

Стевић је додао да ће изложба ликовних радова бити одржана у оквиру "Дана дијаспоре" крајем јула. 

Академски сликар из Београда Снежана Бекрић рекла је да су сликари одушевљени прелијепим мајевичким предјелима и сваке године долазе на Ликовно саборовање на позив професора Миладина Лукића. 

Она је нагласила да овај скуп ликовних умјетника у Лопарама, којем присуствује од 2009. године, краси добра атмосфера, гостопримљивост домаћина и инспирација у природи, ваздуху и мјесту. 

"Дивни су планински предјели Мајевице, заласци сунца и то се види на нашим сликама. Примјећујемо да се ово лијепо мјесто Лопаре све више развија, а долазе и многи посјетиоци када је изложба радова", истакла је Бекрићева. 

На 12. Ликовном сабору "Мајевица 2019", чији је генерални покровитељ општина Лопаре, учествоваће академски сликари Миладин Лукић, Душан Мркоњић Махер, Снежана Бекрић, Биљана Врбић Мачак, Весна Вујичић, Драгана Купрешанин и Драган Цвеле Цветковић.

Општина Лопаре