НАПУСТИО НАС ЈЕ ПРВИ СУПЕРВИЗОР РОБЕРТ ФАРАНД :: Semberija INFO ::

 

НАПУСТИО НАС ЈЕ ПРВИ СУПЕРВИЗОР РОБЕРТ ФАРАНД


Foto
У  брчанску Вијећницу стигла је вијест да је у Сједињеним Америчким Државама умро први супервизор за Брчко, амерички дипломата Роберт Вилијам Фаранд.

Вијест о смрти супервизора Роберта Фаранда који је умро 26. априла 2022. године познати амерички лист Вашингтон пост објавио је 1. маја ове године.

Господин Роберт Фаранд за брчанског супервизора постављен је одлуком Арбитражног трибунала од 15. фебруара 1997. године. У Брчко је стигао 5. априла исте године и на дужности је био више од три године, односно до 2000. године када га је на тој функцији замијенио Гери Метјуз.

Током обављања функције супервизора у Брчком, амбасадор Фаранд је током 1997. године Налозима именовао прву мултиетничку полицију, мултиетнички Извршни одбор и мултиетнички сазив Скупштине општине Брчко. Он је Налозима омогућио озбиљнији повратак расељеног и избјеглог становништва у своје пријератне домове, посебно апострофирајући одборнике Скупштине, администрације, полиције и судства.

Чинио је све да се ратом разорена и подијељена заједница интегрише и обнови и у томе је имао огромног

Након што је 5. марта 1999. године донесена Коначна арбитражна одлука за Брчко, 8. марта 2000. године прогласио је Статут Брчко дистрикта БиХ, именовао прелазну Скупштину и Владу Брчко дистрикта БиХ, чиме је мултиетничност у Брчком у свим сферама живота добила замах и почела да истински функционише.

Супервизор Роберт Фаранд у Брчком ће остати упамћен као веома вјешт преговарач и дипломата, који је са својим тимом свакодневно радио на успостављању нормалних услова за живот на цијелом подручју Брчко дистрикта БиХ.

С правом се може рећи да је истинске темеље на којима Брчко дистрикт БиХ почива као равноправна мултиетничка заједница свих који живе на овом простору, ударио супервизор Роберт Фаранд.

У сјећањима становника Брчко дистрикта БиХ и локалних функционера из ове специфичне јединице локалне самоуправе, супервизор Роберт Вилијам Фаранд биће упамћен као човјек који је веома објективно и одговорно приступао свим проблемима у изградњи Брчко дистрикта БиХ.