ПРОМОТИВНА КАМПАЊА :: Semberija INFO ::

 

ПРОМОТИВНА КАМПАЊА


Лако је смањити брзину!

У великој сали Центра за културу „Семберија“ Бијељина, данас је одржано предавање за ученике основних и средњих школа, на којем су говорили Милан Срдић и Бојан Шувира. Они су на основу личног искуства говорили о посљедицама саобраћајних незгода.


Никола Томић, руководилац одсјека за возаче, путеве и возила, рекао је да је  предавање које је одржавно данас у Бијељини  у склопу пројекта „Када се живот преокрене“, а које се ради са инвалидним  лицима, а који су инвалидитет задобили приликом саобраћајне незгоде.
Милан Срдић из Новог Сада и Бојан Шувира из Бијељине, настрадали су у саобраћајним незгодама, Милан прије 14 година у незгоди приликом вожње скутера, а Бојан прије 10 година у аутомобилској незгоди, гдје је био на мјесту на мјесту сувозача, а која настала због непажње возача који је био под дејством алкохола и возио неприкладном брзином. Обојица су приликом незгода остали парализовани, али их то није спријечило да наставе да воде нормалан живот.
Након предавања, а у склопу промотивне кампање „Лако је смањити брзину“, на Тргу краља Петра И Карађорђевића постаљени су бициклистички полигони за обуку дјеце о понашању у саобраћају, као и симулатори превртања возила, коса раван и одговарајућа полицијска опрема. Такође, била је и организована наградна игра за грађане, а награде су биле ауто сједишта за дјецу.


Младен Петровић, директор Агенције за безбједност саобраћаја, казао је да је важно да се подигне свијест код грађана колико је битно да се вози прописном брзином, јер на основу индикатора које ради Агенција за безбједност саобраћаја, евидентно је да је 64 одсто прекорачење брзине у насељеним мјестима, док је 52 одсто, ван насељеног мјеста.
-Важно је да преко млађих учесника покушамо, јер ми старији јако тешко мијењамо нашу свијест, али преко млађих учесника можемо најбрже да утичемо и да дођемо до глава њихових родитеља који ће сутра узети у обзир, да сваки км/ч када се смањи брзина потенцијално утиче на безбједност у саобраћају“, истако је Петровић.
Младен Арсеновић, шеф Кабинета градоначелника Бијељине, захвалио се свим учесницима, посебно Агенцији за безбједност саобраћаја и директору Младену Петровићу, АМС РС, МУП-у РС што су препознали Бијељину као град гдје би се ова кампања могла провести.

-Градска управа Града Бијељина ће и даље са својим одјељенима учествовати у подизању безбједности у саобраћају кроз развијање саобраћајне инфраструктуре, а која је у Бијељини веома комплексна и компликована због експанзије града“, истакао је Арсеновић и додао да ће све акције и манифестације које су усмјеренена безбједност у саобраћају Градска управа Града Бијељина ће подржати.

Драган Станимировић, помоћник министра у Министарству саобраћаја и веза РС рекао је кампања „Лако је брзину смањити“ има за циљ да се утиче на свијест и понашање возача у смислу поштовања ограничења брзине и важећих прописа утврђених законским и подзаконским актима.
Јелица Лубура из АМС РС, рекла је да је неприлагођена и непрописна брзина кретања, једна од основних узрока настанка саобраћајних незгода и разним истраживањима је доказано, да они возачи који не поштују ограничење брзине, не поштују ни друге саобраћајне прописе.

Раденко Кнежевић, инспектор за безбједност саобраћаја рекао је да је стање безбједности саобраћаја на подручју Полицијске управе Бијељина током 2021. године у овом периоду, односно у прва четири мјесеца оцјењено је као повољно, прије свега због значајног мањег  броја саобраћајних незгода са погинулим и теже повријеђеним лицима. 

Семберија инфо