ОБИЉЕЖАВАЊЕ 30 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА ВОЈНИКА У „ТУЗЛАНСКОЈ КОЛОНИ“ – ПРЕЖИВЈЕЛИ ОГОРЧЕНИ ЈЕР ЈЕ У ПИТАЊУ ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ И ЈОШ УВИЈЕК НЕМА КАЖЊЕНИХ :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 30 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА ВОЈНИКА У „ТУЗЛАНСКОЈ КОЛОНИ“ – ПРЕЖИВЈЕЛИ ОГОРЧЕНИ ЈЕР ЈЕ У ПИТАЊУ ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ И ЈОШ УВИЈЕК НЕМА КАЖЊЕНИХ


У организацији Одбора за његу ослободилачких ратова Владе Републике Српске, Града Бијељине, Градске борачке организације Бијељина и Завичајног удружења Тузлака у Бијељини у недељу, 15. маја, биће обиљежено 30 година од страдања војника у "Тузланској колони".

Обиљежавање 30 година од напада на војничку колону у Тузли почеће окупљањем грађана испред Градске управе Бијељина у 8.00 часова, а полазак за Тузлу планиран је у 8.30 часова.

На мјесту злочина у Тузли, учесници прославе ће мирно ходати, запалити свијеће и положити цвијеће и тиме одати почаст палим борцима.

Обиљежавање ће бити настављено у Бијељини у 12.30 сати на градском гробљу на Пучилама, гдје ће се након парастоса обратити званичници Републике Српске, Града Бијељине и преживјели учесници "Тузланске колоне".
На данашњој прес-конференцији организованој у Градској управи поводом најаве обиљежавања 30 година од страдања војника у „Тузланској колини“, преживјели су подсјетили да су муслиманске снаге напале 15. маја  1992. година колону ЈНА у Тузли која је, на основу споразума, требала напустити мирно БиХ. Тада су погинула најмање 54 војника ЈНА, а рањено њих око 50.

Славко Новаковић и Радојица Илић, преживјели учесници „тузланске колоне“,  изразили су огорчење јер још нема кажњених за злочин над војницима у „тузланској колони“.

Миодраг Стевановић, предсједник Градске борачке организације, подсјетио је да се овај злочин десио иако је постојало обећање о мирном повлачењу војника ЈНА.



„Међутим, отворена је ватра на војнике који су били у камионима и возилима, који нису могли да се бране“, рекао је Стевановић, изражавајући очекивање да ће доћи дан када ће се утврдити истина у вези „тузланске колоне“ и казнити одговорни за овај злочин.     

Славиша Вујановић, представник Завичајног удружења Тузлака, изјавио је да се злочин над војницима ЈНА не смије заборавити, позивајући грађане да дођу у недељу и одају почаст свим настрадалим.

„Породице настрадалих незадовољне су јер нико од одговорних за овај злочин није одговарао. Многе породице нису ни пронашле тијела својих најмилијих“, рекао је Вујановић.

Представници Борачке организаије Града Бијељина, Завичајног удружења Тузлака, преживјели учесници у „тузланској колони“ и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић позвали су грађане да у што већем броју дођу у недељу, 15. маја, око 8.00 часова ујутро испред Градске управе одакле ће бити обезбијеђен превоз до Тузле.
Истог дана, у 12.30 часова биће служен парастос и положени вијенци и цвијеће на споменик палим борцима на гробљу у Пучилама.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић изјавио је да се Семберија бранила на Мајевици, истучући да је обавеза свих нас да његујемо сјећање на све оне који су дали оно најдрагоцијеније, а то су њихови животи за одбрану Републике Српске.

„Бијељина Град раширених руку пружила је уточиште за велики број Тузлака који су, након страдалних времена, морали да напусте своја вјековна огњишта и да их потраже на неким другим мјестима. Сви знамо да се Семберија бранила на Мајевици. Зато када помињемо ‚‚тузланску колону‚‚ не смијемо заборавити на недужно настрадале војнике који су се требали мирно повући из Тузле“, рекао је Петровић.

Семберија инфо