Састанак градоначелника Петровића са грчким амбасадором :: Semberija INFO ::

 

Састанак градоначелника Петровића са грчким амбасадором


Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић разговарао је данас са амбасадором Грчке у БиХ Димитриосом Папандреуом о унапређењу привредне, економске и културне сарадње Грчке и Града Бијељина. 

„Главни разлог моје посјете Бијељини је јучерашње отварање грчког кутка на Универзитету Синергија, који ће бити грчки центар за језик, културу и цивилизацију. Успостављање овог центра је интегрални дио нашег плана да оснујемо мрежу грчких кутака који ће служити као  центри за грчку кулуру, циливилизацију и језик у БиХ“, рекао је амбасадор Папандреу.



Према његовим ријечима, грчки кутак у Бијељини је шести отворени у БиХ, а већ су отворени у Добоју, Палама, Високом, Бањалуци и Зворнику.  
„Сврха овог пројекта је зближити наше народе и грађане. То можемо учинити кроз подучавање грчког језика и цивилизације  и кроз разне активности који могу укључивати семинаре и конференције који се неће односити само на грчку културу, историју и цивилизацију, него и на српску“, каже амбасадор Папандреу.

Он се захвалио градоначелнику Бијељине Љубиши Петровићу на подршци у вези отварања грчког кутка, иститчући да је током састанка разговарано о проширивању сарадње Грчке са Бијељином на више поља.

„Данас је велики дан, јер смо угостили великог пријатеља Бијељине, његову екселенцију грчког амбасадора  у БиХ, господина Папандреуа“, рекао је Петровић, наводећи да српски и грчки народ веже заједништво од много вијекова раније. 

Према његовим ријечима, везе између српског и грчког народа су нераскидиве, а пријатељство доказано небројено пута, почев од средњег вијека, па до данас.
„Оно што посебно осјећамо је политика Грчке, која се одражавала и током Одбрамбено-отаџбинског рата. Грчка је 1995. године пружила уточиште и кров над главом за нашу многобројну дјецу која су боравила у Солуну и околним градовима, а стигла је и велика количина хуманитарне помоћи у Републику Српску. То никада нећемо заборавити“, рекао је Петровић. 



Он је рекао да се не смије заборавити понашање Грчке ни током НАТО бомбардовања 1999. године које се догодило у Србији. 
„Таква једна захвалност и поштовање између српског и грчког народа је још снажније, јер припадамо православљу и дијелимо исте хришћанске вриједности“, рекао је Петровић. 

Према његовим ријечима, током сусрета је разговарано и о оснивању удружења српско-грчког пријатељства.
„Амбасадор Папандреу нам је понудио неколико контаката. Договорено  је да Бијељину у јуну посјети шеф Одсјека за комерцијалне послове - за економију при Амбасади Грчке у БиХ како би повезали наше привреднике и Амбасаду Грчке како би дошло до развијања пројектних идеја и задатака  и реализације тих истих“, рекао је Петровић. 
    
Он је истакао да је било ријечи о оснаживању грчког језика у Бијељини, да се анкетирају заинтересовани грађани и ученици који су мотивисани да уче грчки језик и да се детаљније упознају са грчком културом, а да то све буде под окриљем Градске управе.
„Обећали смо да ћемо оснажити грчки центар на Универзитету Синергија са додатним опремањем и надам се да ће његова екселенција током наредне посјете Бијељини видјети разлику у степену опремљености овог грчког центра“, рекао је Петровић. 

Током састанка, како каже, било је ријечи о могућности да се Граду Бијељина помогне да пронађе партнер град – побратим у Грчкој, а да све то, између осталог, резултира размјеном ученика и студената између Бијељине и града побратима у Грчкој. 
Петровић и Папандреу разговарали су и о сарадњи на пољу туризма са циљем туристичке промоције Града Бијељине и грчког приморја.

Семберија инфо