У ДОЊОЈ ТРНОВИ ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ :: Semberija INFO ::

 

У ДОЊОЈ ТРНОВИ ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОБЈЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ


Foto
Окупљањем у меморијалном комплексту у Доњој Трнови код Угљевика који традиционално организује угљевички Савез удружења бораца Народносолободилачког рата /СУБНОР/ обиљежен је Дан побједе над фашизмом.
 
Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић који је положио вијенац у име Владе Републике Српске поручио је да је Српска настала на идеји слободе, која ће бити његована и остаће трајна инспирација за будућност.
 
"Од великог значаја је што је данас у Републици Српској на више мјеста обиљежен велики историјски догађај - Дан побједе над фашизмом", рекао је Ђокић.
 
Предсједник СУБНОР-а Угљевик Ратко Ђурковић, у име организатора, рекао је да је на спомен-плочама у Доњој Трнови уписано више од 3.700 имена палих бораца, а у спомен-костурници је 567 посмртних остатака.
 
"На овај начин одајемо поштовање погинулим борцима, а то је и наша обавеза. Настојимо да сваке године на младе генерације преносимо важност данашњег датума и сјећање на оне који су положили животе за слободу", рекао је Ђурковић.
 
Замјеница начелника Угљевика Вања Зекић рекла је да је Доња Трнова позната као слободарски крај, те да на овом простору вриједи говорити о слободи и борби против фашизма.
 
Заједно са бројним делегацијама вијенац је положио помоћник војног аташеа амбасадора Руске Федерације у БиХ Сергеј Куклев, као и народни посланици у републичком парламенту Милутин Тасовац и Далибор Стевић.