РАСКОЛ НА ДАНАШЊОЈ СЈЕДНИЦИ БОРС-А, СМИЈЕЊЕН САВЧИЋ :: Semberija INFO ::

 

РАСКОЛ НА ДАНАШЊОЈ СЈЕДНИЦИ БОРС-А, СМИЈЕЊЕН САВЧИЋ


Foto
Скупштина Борачке организације Републике Српске, данас је у Бијељини разријешила досадашњег предсједника БОРС-а, Миломира Савчића, са те функције. Савчић је смијењен одлуком 69 делегата, а бивши предсједник БОРС, који од августа није обављао своје дужности, изабран је данас за почасног  предсједника Борачке организације Српске.

Данашњу сједницу, обиљежиле су бурне расправе и раскол између присутних делегата.
Према некима, спорно је данас било све, од предложеног  дневног реда, па до самог начина сазивања сједнице али највише неслагања у ставовима, изазвао је приједлог одлуке о опозиву  предсједника Скупштине БОРС-а , Миломира Савчића.

Предсједник Борачке организације Братунац Зоран Гвозденовић, сматра да су на данашњој сједници прекршени Статут и Пословник о раду БОРС-а, те да је спорно и само гласање око смјене Савчића.



-Управо је завршен покушај разрјешења генерала Савчића. Они тврде да имају подршку, али је немају, будући да је од укупно 142 присуствовало њих осамдесетак, од којих је за опозив гласало 68. Ја одговорно тврдим да је то недовољно, јер је требало да буду 72 гласа. Зато сматрам да Савчић није разријешен дужности предсједника БОРС-а", изјавио је Гвозденовић

Сличног је мишљења, данас био и предсједник Борачке организације Угљевик, Јован Маринковић.
-Прво смо требали да гласамо за дневни ред, па тек онда даље. Међутим, прије дневног реда била је тачка за верификацију мандата, као и низ других неправилности. Данас је највећа срамота гласати против Савчића и за његов опозив, кад знамо сви да је против њега поднесена оптужница која га терети за ратне злочине. Ми у БОРС-у знамо да то није тако", рекао је Маринковић за Семберија инфо.



Маринковић каже да лично није био задовољан радом БОРС-а на челу са Савчићем, али је данас, као српски борац, ипак био уздржан по тачки дневног реда која се односила на његов опозив јер, каже, хоће да га мијењају људи који су с њим све вријеме били у Предсједништву.
 
Предсједник Борачке организације "Илиџански борац" Горан Шеховац, тврди да је кворум на данашњој сједници био довољан, иако је, каже, вршена опструкција да се на засједање не дође. Шеховац каже да је, на основу верификованих мандата 137, данас било 69 делегата.



Генералу Миломиру Савчићу, који је оптужен за ратне злочине, Суд БиХ је 9. августа одредио притвор. Дан касније полиција га није нашла на адреси, због чега се званично води да је у бјекству и да није на територији БиХ.

(Семберија инфо)