ЗА МАТУРАНТЕ УСКОРО КРАЈ СРЕДЊОШКОЛСКИХ ДАНА, А УВЕЛИКО ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА МАТУРСКА СЛАВЉА :: Semberija INFO ::

 

ЗА МАТУРАНТЕ УСКОРО КРАЈ СРЕДЊОШКОЛСКИХ ДАНА, А УВЕЛИКО ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА МАТУРСКА СЛАВЉА


Након двогодишње паузе, у Бијељини поново дефилеи љепоте и младости
 
Након двије године забране прослава матурских вечери, усљед лоше епидемијске ситуације, недавно је у Српској укинута та епидемиолошка мјера, те  су поново дозвољене прославе матура. Ова вијест обрадовала је и око 1000 матураната на подручју Семберије, који ће након двије године паузе, овај важан догађај у животу, обиљежити на традиционалан начин.
 
- Прослава матуре, поново ће бити обиљежена дефилеом кроз град и матурском забавом у неким од угоститељских објеката“, најавио је предсједник Актива директора средњих школа регије Бијељина, Душко Ђурић.



Ђурић за ,,Семберија инфо’’ каже да  прве  прославе матурске вечери, крећу од  20. маја, а период дефилеа младости, љепоте и славља, трајаће до краја наредног мјесеца.
 
И родитељи ове генерације матураната  су срећни, што се, коначно, враћамо нормалним токовима и што њихова дјеца, неће остати без једног од најљепших догађаја у животу. Међутим, многи су уједно и забринути, око коначне суме коју ће морати издвојити, како би њихово дијете заблистало те посебне вечери.
У посљедње вријеме, све је поскупило, па тако и опремање матуранта, зависно од прохтјева и жеља, може коштати знатно више него претходних година.


 
У модном атељеу ,,Stella’’ у Бијељини,  цијене  матурских хаљина крећу се од 250 конвертибилних марака,  па навише.
- Матуранткиње су већ почеле да наручују хаљине, а што се цијена тиче, ми смо настојали да и даље останемо прихватљиви за  све купце и да не дижемо цијене, без обзира што је у међувремену, знатно порасла цијена тканине“, каже Милкица Станимировић, дизајнер у модним атељеу ,,Stella’’.
 
Обућа је, такође, веома скупа, па је тако у  бијељинским радњама, за квалитетне женске ципеле, потребно издвојити најмање 140 КМ, а за мушке 120 КМ.
Дјевојке наравно имају више трошкова, јер ту су шминкање, маникир и фризура. Из фризерских и козметичких салона, поручују, да је за ове три ставке потребно издвојити најмање 120 КМ.

- Цијена фризуре зависи од тога шта матуранткиња жели, али најјефтинија фризура је 40 КМ, а цијена је виша у зависности од дужине косе и слично”, потврдили су из једног  бијељинског фризерског салона.
Ту су и трошкови  фотографисања,  који се крећу од од 50 КМ до 200 КМ.
Сама прослава у угоститељским објектима ове године износи 35КМ, уз додатак за музику од 10 КМ.
 
Кад се све претходно сабере, јасно је да ће од добијене суме, многе родитеље матураната заболити глава, међутим има и матураната који сматрају, да није све у том материјалном моменту, те да скупа хаљина или одијело, не чине прославу, него дружење и добра забава те вечери.

- За мене матура преставља завршетак једног лијепог периода у животу, током ког  сам склопила пријатељства за читав живот’’, истиче за ,,Семберија инфо’’ Катарина Стевић, ученица четвртог разреда Економске школе у Бијељини и додаје да су сада пред крај школовања помијешана осјећања и радости и туге.



- Наша школа слави матурско вече 23. маја, још трају припреме, мада ја и не придајем неки велики значај тим припремама. Што прво нађем то ћу и обући, јер нисам захтјевна. Већина дјевојака жели имати најскупљу и наљепшу хаљину, али мислим да је то, заправо, најмање битно. Оно што је важно, јесте дружење и успомене које ћемо понијети са те вечери. То је посљедњи пут када смо, као генерација сви заједно и то је оно најважније, а не ко ће шта обући и како ће изгледати”, каже ова матуранткиња.

- Ми смо прилично  касно сазнали да ли ће ове године бити дозвољена прослава матуре  и сви смо узбуђени око припрема, које, посебно ове године, изискују пуно трошкова. Хаљине, ципеле и све остало што нам треба за  ту ноћ изузетно је скупо. Међутим цијена не одређује љепоту, нити како ћемо се ми осјећати у тим комбинацијама које одаберемо. Битно је свему дати неки свој лични печат и мислим да сви ми у овом периоду зрачимо неком посебном љепотом и сјајем младости“, сматра Јелена  Глишић, ученица четвртог разреда Економске школе у Бијељини.



- Матура представља круну једног периода у животу. Из средње школе одлазмо зрелији, мудрији, постајемо одрасли, а осјећај који ћемо доживјети те вечери и успомене које ћемо понијети, остају нам за цијели живот”, истиче на крају за портал ,,Семберија инфо’’ Јелена.


Семберске новине - Семберија инфо