РОМИ ОБИЉЕЖИЛИ ЂУРЂЕВДАН :: Semberija INFO ::

 

РОМИ ОБИЉЕЖИЛИ ЂУРЂЕВДАН


Бијељински Роми јутрос су испоштовали вјековну традицију која се веже за Ђурђевдан, најрадоснији ромски празник. Невладине организације, Центар за интегративну инклузију Рома и Ромкиња „Отахарин“ и Удружење жена „Ромкиња“ организовали су јутрос окупљање припадника ромске заједнице. Са врбовим вјенчићима на главама уз пјесму су дошли до канала Дашница, а затим су у воду бацили врбове вјенце и пожељели своје жеље.



-Ђурђевдан се обиљежава у свим ромским заједницама па тако и у нашој, бијељинској која је најбројнија ромска заједница у БиХ. Сваке године се окупљамо овдје, у Отахарину гдје са дјечицом одлазимо до канала и радимо све оно што је специфично за Ђурђевдан. Јако је битно да чувамо своју традицију, своју културу, свој идентитет као саставни дио своје посебне етничке припадности“, рекао је Драган Јоковић, извршни директор УГ „Отахарин“ из Бијељине.

Организатори су најмлађе Роме даровали поклон пакетима и неизоставним шареним јајима.

Ђурђевдан је имао велики значај у животу Рома чергара који су га доживљавали као знак надолазећег лијепог времена. Након Ђурђевдана кретали су на своја путовања, могли спавати под ведрим небом...


Семберија инфо - И. Гутић