ИЗ ДОМА ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА УКАЗАЛИ НА ЗНАЧАЈ ИМУНИЗАЦИЈЕ ДЈЕЦЕ РЕДОВНИМ ВАКЦИНАМА :: Semberija INFO ::

 

ИЗ ДОМА ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА УКАЗАЛИ НА ЗНАЧАЈ ИМУНИЗАЦИЈЕ ДЈЕЦЕ РЕДОВНИМ ВАКЦИНАМА


Смањен број вакцинисане дјеце, редовним вакцинама, може довести до појаве епидемија дјечијих болести,сагласни су др Стојанка Шкорић, специјалиста педијатар и др Младен Грујичић, специјалиста епидемиолог, који су данас у обраћању медијима, још једном истакли значај имунизације дјеце.

-Јако је битно што прије сву дјецу довести на вакцинацију да комплетирају своје дозе како би заштитили њихово здравље и спријечили појаве епидемија", нагласила је за Семберија инфо, др Шкорић и упозорила на пад у обухвату вакцинисане дјеце, МРП вакцином.

-На то су утицали и иступи антивакциналних лобија у медијама, као и објављивање неких ранијих истраживања, да та вакцина може изазвати извјесне поремећаје код дјеце, сто је касније оповргнуто. Ми у нашој установи имамо добар одзив, када је ријеч о имунизацију дјеце, дјецу вакцинишемо по редовном календару имунизације и мислим да је свијест становништва о томе, ипак на неком задовољавајућем нивоу, рекла је др Стојанка Шкорић.
 

- Када је ријеч о вакцинацији против малих богиња, идеално би било да се вакцинише преко 95 процената популације, која је осјетљива на инфекцију. Ми сада нисмо досегли тај број и зато и овом приликом позивамо родитеље, чија дјеца нису вакцинисана до сада, а треба да се ваквинишу, да то учине”, апеловао је овом приликом Младен Грујићић, специјалиста епидемиолог у Дому здравља Бијељина.

Званични подаци говоре да сваке године у свијету,, захваљујући имунизацији,буде спашено 3 милиона дјеце од морбила, један миллион од великог кашља и 2 милиона дјеце од тетануса.