ОБИЉЕЖЕНО 255 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ФИЛИПА ВИШЊИЋА :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖЕНО 255 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ФИЛИПА ВИШЊИЋА


Foto
У Угљевику је данас обиљежено 255 година од рођења српског гуслара и пјесника Филипа Вишњића, чије је родно мјесто угљевичко село Горња Трнова.
 
У његовом родном мјесту положени су вијенци на спомен-обиљежје, манифестација је завршена свечаном академијом у угљевичком Центру за културу који носи име овог чувеног гуслара и пјесника.
 
Архијерејски намјесник угљевичко-јањски протојереј Александар Тешић пренио је благослов Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија и указао да се његовањем културе и сјећањем на велике личности и догађаје из славне из српске историје показује да српски народ има будућност.
 
Он је истакао да је само снажна култура гаранција држави у утакмици међу просвјећеним народима.
 
"Зато су велики пјесници и умјетници од велике важности за једно друштво и сјећање на њих је наша света обавеза и дужност", рекао је Тешић.
 
Он је додао да организацијом манифестације "Дани Филипа Вишњића" Угљевик стиче један морални престиж и позиционира себе као културну пријестоницу овог дијела Републике Српске.


 
Потпредсједник Скупштине општине Угљевик Драган Ђокић изразио је задовољство јер се 255 година од рођења Филипа Вишњића одржава у радосној васкршњој седмици уз  увјерење да ће овај датум постати традиција.
 
Ђокић је захвалио гостима који су присуствовали и  подржати ову манифестацију а то су Центар за културу “Вук Караџић” из Лознице, Мјесна заједница Вишњићево из општине Шид,  Туристичка организација града Бијељина, Туристичка организација општине Угљевик, Удружење гуслара “Филип Вишњић” из Бијељине.
 
Умјетнички директор угљевичког Центра за културу Предраг Вујевић изразио је задовољство јер се након 255 година даје значај Филипу Вишњићу у његовом родном крају.
 
"Израдом реплике родне куће Филипа Вишњића у Горњој Трнови намјера нам је да вежемо овај крај са родним крајем Вука Караџића, а управо је он записивао Вишњиће пјесме. Желимо да тај потенцијал развоја културно-историјског туризма из Тршића пренесемо у угљевички крај", рекао је Вујевић.
 
Директор Центра за културу "Вук Караџић" из Лознице Снежана Нешковић Симић рекла је да је Вук Караџић судбински везан за Филипа Вишњића.
 
"Пре 90 година смо покренули Вуков сабор који и дан-данас траје, а тако треба посветити дане и Филипу Вишњићу, који је задужио српски народ", рекла је Симићева.
 
Она је подсјетила да угљевички и лознички центри за културу дуги низ година сарађују, а прије двије године је званично потписан и меморандум о сарадњи ових установа.
 
"Ми смо као установа на располагању за сваку врсту помоћи нашим пријатељима из Угљевика", додала је Симићева.
 
На свечаној академији наступили су драмски глумци из Србије Лепомир Ивковић и Душан Симић, који су извели представу "Два вожда", а у програму је наступао и гуслар из Бијељине Вукан Ђука, као и ученици Музичке школе "Корнелије Станковић" и Етно-група "Тамјан" из Угљевика.
 
Организатори ове манифестације су Центар за културу "Филип Вишњић" и Туристичка организација Угљевика, а покровитељ општина Угљевик.