ПОДСЈЕЋАЊЕ НА ПРОГОН ЈЕВРЕЈА И ХОЛОКАУСТ :: Semberija INFO ::

 

ПОДСЈЕЋАЊЕ НА ПРОГОН ЈЕВРЕЈА И ХОЛОКАУСТ


Четрнаестог априла 1941. године почео је прогон Јевреја из Бијељине у Другом свјетском рату, изјавио је примаријус др Данијел Атијас, предсједник Јеврејске општине у Добоју приликом полагања цвијећа и вијенца на Јеврејском гробљу у Бијељини, подсјетивши на трагичне дане и године фашистичког прогона Јевреја у цијелој Европи.

“У Бијељини је прије Другог свјетског рата живјело више од 350 Јевреја. Нажалост , данас нема ниједног живог Јевреја у Бијељини. Јевреји су у Бијељини живјели од 1850. године. Још за вријеме турске окупације бавили су се слободно трговином у овом граду. У то вријеме Бијељину су насељавали Јевреји из Солуна, Скопља, Сарајева И других градова који су водили поријекло од Сефарда, шпанских Јевреја. Доласком Аустро -  Угарске монархије у ове крајеве, 1878. године, почињу овдје да се насељавају и Ашкенази, Јевреји из Источне Европе. Биле су то породице Габора, Гринфилда, Давајла, Швицера  и  друге. Бавили су се трговином, мануфактуром, производили су воће и поврће, бавили се увозом и извозом робе. У то вријеме Јевреји су у Бијељини живјели у Шабића махали, у самом центру града. Након  међусобних  трговинских размирица, све се  “поравнало”  1895. године, када су изградили прву синагогу код хотела “Дрина”. Након тога Јевреји граде хотел “Европа”, власништво Рифке Алкалај. Бијељинци су посебно памтили доктора Јакоба Кохута који је у то вријеме био једини школовани љекар у Бијељини.  Он је 1880. године формирао и болницу у Бијељини, на чијим темељима ради  и  данашња бијељинска болница”, подсјетио је примаријус др Данијел Атијас, истакавши да  су 14. априла 1941. године у Бијељину ушле њемачке дивизије, четири дана након формирања Независне државе Хрватске.



“У Бијељину долазе њемачке трупе, које почињу да пљачкају и прогоне Јевреје. Оно што је посебно жалосно за то доба, пљачкашима се придружују и комшије из сусједног Петровог Села,  под вођством Карла Латингера који је предводио  “Културбунд”. Тако су такозвани “чувари њемачке културе” испали обични пљачкаши. Овим поменом и сјећањем ми се клањамо невиним јеврејским жртвама. Међу Бијељинцима био је  хуман човјек  Ристо Ристић, који је одликован титулом “Праведника”, јер је првог августа 1942. године упозорио Јевреје да се склоне, јер  им се од стране усташа спремао транспорт за Јасеновац. Ристо Ристић се помиње и у Јад Вашему, нашем Меморијалном културном центру  за јеврејске жртве и хероје холокауста  у Јерусалиму, гдје је и једно дрво засађено у његову част. У Бијељини нам помажу Боривоје и Сњежана Сенић око одржавања јеврејског гробља.

Одлучили смо да сваког четрнаестог априла дођемо овдје и на симболичан начин подсјетимо грађане Бијељине да су овдје живјеле и њихове комшије Јевреји”, истакао је примаријус др Данијел Атијас, нагласивши значај сарадње Бијељине  и  Добоја на културном плану.

Семберија инфо